Örebro till slutspel efter 5-1:a på KVBS

Örebro är klara för slutspel i Supercupen efter att man under onsdagskvällen vunnit derbyt borta mot Katrineholm i den sista omgången av gruppspelet.

Därmed ansluter sig Örebro till redan slutspelsklara TB Västerås och Ljusdal, och man gör det efter tre raka segrar mot i tur och ordning LAIK, Boltic och ikväll gjorde man alltså en 5-1:a på KVBS.

Det var en ganska chansfattig första halvlek som publiken bjöds på i Kronfågel Arena. På en hoppig is förde Örebro spelet, ett spel som vände ganska mycket fram och tillbaka och som allt som oftast tog stopp innan eller i straffområdena. Örebro spelade enkelt och bra och fick gång på gång in bollen i KVBS straffområde, men där studsade den allt som oftast fel eller så kom man lite feltajmat. Vi skall också ge KVBS beröm för deras låga och tighta försvarsspel vilket så klart bidrog till att ytorna krymptes inne i straffområdet.

Örebro kunde ändå ta ledningen med 1 – 0 en bit in i halvleken när Simon Folkesson efter en fin soloraid, han bjöd på många fina sådana ikväll och var oerhört svårstoppad med boll, frispelade Nico Nevalainen på bortre stolpen och där gjorde den nyblivna finske landslagsmannen inga misstag. I en halvlek som i övrigt saknade de där riktigt heta målchanserna, så skapade annars hemmalaget den vassaste när Linus Doktare med bevakning på sig, elegant tog ned ett lyft, vände om och avslutade ren med utmärkte Joakim Bergqvist i Örebromålet; från vänster. Kimmen kom ut bra och täckte av skottet fint. 1 – 0 i halvtid således, rättvist sett till spelet, men det fanns en hel del mer att ta av i Örebros spel på sista tredjedelen.

Nico gjorde matchens första mål.

Andra halvlek inleddes bäst av hemmalaget som hann bränna ett friläge (Kimmen räddade förtjänstfullt igen), och KVBS hade också mest boll i inledningen. Innan Örebro minuten efter KVBS friläge, ställde om, fick ett frislag nere vid hörnflaggan som Simon Folkesson förvaltade genom att sätta upp Victor Janérs i ett fint skottläge. Och nämnde Janérs pricksköt in 2 – 0 målet för Örebro. Örebro blev lite för bekväma och avslappnade efter målet och hamnade i viss orytm ute på isen, något hemmalaget utnyttjade genom att åka mycket skridskor och sätta många bollar i djupet på framför allt Linus Doktare. De chanser som skapades räddade dock Kimmen i mål hur lugnt och säkert som helst utan att släppa några farliga returer.

Det skall sägas att det säkerligen kommer att nämnas en del olika situationer där hemmalaget ville ha straff i sociala medier och lokal press. Dock var det minst lika många 50/50 lägen åt andra hållet och till slut stannade antalet utdömda straffar vid 1 – 1. Vi konstaterar att det är en bedömnings sak och idag låg nivån där den låg och vi lägger ingen vikt vid det eller fokus på det så länge det är samma bedömningsnivå åt båda hållen och det tycker vi att det var ikväll. KVBS fortsatte att ha mycket boll under en period i mitten på andra halvlek utan att skapa den där riktigt heta målchansen. Istället kunde Örebro punktera matchen med sitt 3 – 0 mål efter en fin soloraid av Martin Flodström där Simon Folkesson påpassligt var framme och rakade in returen i en rörig situation framför Jere Kohonen i KVBS målet.

Simon Folkesson, bäst på isen ikväll.

4 – 0 kom sedan av bara farten på straffslag. Filip Bergman satte den säkert i mål och nu var matchen definitivt punkterad. Det kändes som att Örebro hade koll på händelserna ute på isen under sista tredjedelen av matchen och att man självmant lät KVBS ha en hel del boll där man själva styrde spelet dit man ville i defensiven. Örebro defensiv ja. Under en match oavsett idrott och nivå, så kommer motståndarna alltid att få chanser att göra mål. Örebro är dock återigen stabila genom centrallinjen och längst bak och KVBS riktigt heta målchanser, ett 4-5 par till antalet, kom istället på riktigt bra prestationer av olika hemmaspelare, i synnerhet Linus Doktare som är ett ständigt hot längst fram.

Örebro gjorde också 5 – 0 när Martin Flodström elegant rundade målvakten och säkert satte bollen i nät efter förarbete av bröderna Sjölander. Tyvärr fick inte Joakim Bergqvist kröna sin utmärkta insats med en hållen nolla. Med matchens sista skott fick hemmalaget till en reducering till Kimmens stora förtret. Dock kan han och hela laget glädja sig åt att man ännu en gång gjorde jobbet, minimerade antalet misstag och spelade betydligt enklare än tidigare med många fler delaktiga. Sen är det positivt att det finns saker att jobba på. För en grundlig analys av kvällens match kan ni se intervjun nedan med lagets tränare Patrik Sjöström som ikväll får sätta ord på insatsen i en välformulerad onsdagsintervju.

Kimmen bjöd på ett stabilt spel och stor lugn i ÖSK målet.

Katrineholm gör en bra insats ikväll och är täta bakåt långa stunder av matchen. Sina främsta spelare har man i Linus och Gustaf Doktare. I Örebro går Simon Folkesson i bräschen, som han behöver göra när det står och väger, och han ligger bakom väldigt mycket offensivt ikväll. Plus även till redan nämnde Joakim Bergqvist för en rakt igenom solid och trygg insats.

Nu väntar landslagsspel för några och träning för andra innan en ledig helg väntar. Därefter börjar man på måndag att ladda för slutspelet i Karlstad helgen 22-23 oktober där TB Västerås väntar i semifinal. Vilken match det kan komma att bli mot ett av försäsongens kanske hetaste lag. Och just dom här matcherna mellan Örebro och TB brukar bli sevärd och innehållsrika. Vi ser med tillförsikt fram emot slutspelet, boka in det redan nu i era kalendrar och stötta Örebro på plats.

PLAY: Hör Patrik Sjöström efter att Örebro blivit slutspelklara