Folkesson fixade en pinne till ÖSK i slutminuterna

I förväg när man försöker tippa hur dagens match skulle sluta så var det inte mycket som tydde på att ÖSK skulle ta poäng av Ljusdal om inte revanschlusta räknas dit.

ÖSK:s form har inte sett ut att vara på topp efter de snöpliga förlusterna mot Tellus och Djurgården senast. Visserligen en snömatch mot Djurgården, men ändå! Ljusdal hade innan dagens match faktiskt inte förlorat en enda match, men spelat oavgjort i sex
matcher hittills, och idag kom den sjunde i och med resultatet 5-5.

I första halvlek tog ÖSK tidigt tag i taktpinnen och gör 1-0 redan efter nån minut (1:19) av Sebastian Brandt, pass Alex Adeheimer. Visserligen gör Ljusdal raskt 1-1 redan i fjärde minuten på ett rätt hårt skott, en isare vid stolproten – men ÖSK kändes starka idag och gör också 2-1 i den sjätte matchminuten genom Eddy Bergström, pass Sebastian Brandt. Att det är nästan samma ÖSK idag som senast fick pisk mot Djurgården är ett mysterium. ÖSK fortsatte att spela stabilt, inte minst i försvarsarbetet, så matchbilden var riktigt trevlig med hemmalaget i förarsätet. Men som tidigare i matchen kvitterar Ljusdal, åter med en isare vid stolpen vill jag minnas, till 2-2 i 18:e.

Assistkungen Adeheimer passar Oscar Larsson till 3-2 i 23:e och ordningen är återställd. Där emellan har Sebastian Lundgren stått för flera fina räddningar och det dröjer visserligen nästan en kvart till nästa målgivande passning av Mr. Adeheimer som Filip Bergman skjuter i mål till 4-2. Ett resultat som stod sig till halvtid. Min uppfattning är att det är nog den bästa halvleken av ÖSK Bandy mot bra motstånd i år! Detta svårbesegrade Ljusdal är inte vilken motståndare som helst.

Som vanligt och förväntat hade den andra halvleken ett annat ansikte. Ljusdal kommer ut lite hårdare och tar över taktpinnen vill jag påstå.
Efter 57:21 gör Ljusdal 4-3 genom Elias Swartswe, barn-barn till Björn Swartswe, den gamle storspelaren. Det finns ännu en Swartswe på planen, Erik, som visade sig i matchprotokollet med en utvisning för fasthållning – talang går i arv!

En olycka kommer sällan ensam brukar det heta, och i ett annat ordspråk heter det ”släkten är värst”. 4-4 gör nämligen Ljusdal genom ”gamle” ÖSK-aren Mattias Brolin-Munther. Inte nog med det – Ljusdal gör också 4-5 genom en av Swartswe-bröderna, när Elias slår in sitt andra mål för dagen. Nu började undertecknad misströsta då det inte var många minuter kvar av matchen. Men! I den 89:e minuten gör Simon Folkesson utan assist 5-5 och en poäng skrivs in på kontot!

Två saker kan man konstatera, ÖSK Bandy kommer tillbaka efter de tidigare förlusterna och gör en stark match, framförallt i första halvlek. Ljusdal har nämligen fortfarande inte förlorat i årets Bandyallsvenska. Kan det bli Elitserien för dem? Annat som gjorde intryck var när Robin Folkesson förlorade bollen i ett anfall men jobbade stenhårt och återtog bollen, så spelar en lagkapten! Tyvärr var Elias Sandholm sjuk idag men det öppnade för att Isac Andersson tog en plats i dagens lag och det gjorde han med den äran! Utsedd till bäste ÖSK-are blev Sebastian Lundgren, bra val!

Text och foto: Lennart Eriksson