VSK stängde matchen i andra halvlek

Örebro förlorade bortamatchen mot topplaget Västerås med 2 - 10 (2 - 4) på onsdagskvällen. Efter en riktigt bra första halvlek orkade inte Örebro hålla uppe nivån i den andra. Där märktes det att laget bara kunnat träna

tre gånger på 18 dagar p.g.a. covid-19 och sjukdomar. Därför var det extra imponerande att man höll jämna steg spelmässigt och resultatmässigt ända fram till matchminut 43 då VSK gjorde det första av två sena mål i den första halvlekens absoluta slutskede. Psykologiska käftsmällar modell tyngre och typiskt ett topplag att få in några sådana mål i just det läget matchen befann sig i. Det tog så klart mycket energi att gå in i halvtid med ett tvåmålsunderläge istället för oavgjort.

Men faktum är att Örebros första halvlek var riktigt, riktigt bra. Ett tight och bra försvarsspel framför en stabil målvakt i Sebastian Lundgren höll hemmalaget nere på två mål länge. Örebro gjorde två mål i matchen, båda i den första halvleken och båda efter riktigt fina prestationer, inblandade i de båda målen, lagets kanske bästa spelare just nu, Vilgot Sjölander. 1 – 0 gjorde han fri med Henrik Kjelsson i VSK målet efter att ha blivit frispelad på ett fint lyft signerat Emil Juhlén. Kvitteringen till 2 – 2 spelade han fram till när Filip Bergman avslutade hårt nere i högra hörnet och där och då kändes det som Örebro hade lite momentum och att hemmalaget började bli frustrerade. Örebro hade kunnat göra något mål till om det inte varit för Kjellssons fina målvaktsspel i första halvlek.

– Vi får till en bra defensiv och håller ihop vårt lag. Vi blir inte så fallande som vi blivit i tidigare matcher. Sen får de spela framför vårt mittfält och inte mellanmittfält och försvar, då är väl vilket lag som helst tätt och det är väl det vi får till, säger liberon Sebastian Eriksson.

Underläge med 2 – 4 inför de sista 45 minuterna och trots två tunga baklängesmål i slutet av första halvlek så kändes det som att Örebro absolut var med i matchen och hade bra koll på VSK:s många stjärnspelare. Tyvärr fick VSK per omgående ett skitmål fram till 5 – 2 och även ifall Örebro skapade ett par hörnor i andra halvlek lyckades man aldrig riktigt hota VSK i dess straffområde på allvar under andra halvlek. Det märktes ju längre matchen led att Örebros sjukdomshistorik de senaste 14 dagarna gjorde sig påmind. Man orkade inte få ihop det på samma sätt som i första halvlek, hjärnan ville men kroppen sa ifrån och då lade hemmalaget i en extra växel och var riktigt vassa inne i Örebros straffområde, en zon där de flesta målen kom till.

– Vi tar väl slut lite. Vi har gjort en träning senaste veckan och vi har några borta fortfarande. Vi kan inte vänta mer heller, utan vi måste ju spela klart matcher också fortsätter Eriksson.

Matchen slutade 10 – 2, kanske några mål i överkant, men det finns mycket positivt att ta med sig från den här matchen. Man får inte glömma bort hur mycket som skiljer i rutin mellan trupperna ikväll, flera landslagsspelare i VSK och mängder av stjärnspelare på elitserienivå i ett lag som har en helt annan spelarbudget än Örebro. Därför skiljer det också en hel del poäng lagen emellan i tabellen. Men återigen, första 45, kan man bygga vidare på det spelet så kommer man att kunna tävla om poängen på allvar i många av de matcher som nu står på rad den närmaste tiden.

– Det är klart att det påverkar. Jag vet inte vad de har haft för förberedelser, men det är klart att det påverkar mot ett topplag som VSK. Ska vi vinna mot de här lär ju vi göra mål på alla våra lägen och ha alla med, samtidigt som de måste ha lite oflyt. Så enkelt är det summerar Sebastian Erikssons lagets brist på förberedelser kollektivt p.g.a. sjukdom.

Bäst i hemmalaget var duon Pontus Vilén och Martin Landström. Landström tillbaka efter närmare tre veckors sjukfrånvaro, vilket gör hans insats än starkare. I Örebro svarade målvakten Sebastian Lundgren och anfallaren Vilgot Sjölander för starkast insatser ikväll. Vilken utveckling vi har sett på Vilgot, fantastiskt! Till matchen på onsdag borta mot Sirius kommer ytterligare tre spelare att vara tillgängliga för spel då deras karantäntid går ut imorgon, tisdag. Viktigt med tanke på det täta matchandet framöver i allmänhet, och i den här veckan i synnerhet.

Fler kommentarer från matchen:

– Vi gör en stark första halvlek där vi försvarar oss tillsammans och även gör bra saker med bollen, men släpper tyvärr in 2 mål precis innan paus som tar mycket på energin. I andra blir vi väldigt trötta och då blir vi väldigt straffade mot ett Västerås som gör det väldigt bra summerar Jakob Sjölander.

– Örebro är ett bra lag, de har slagit Vänersborg hemma och de har skakat många lag och spelat jämnt med lag högre upp i tabellen. Till att börja med finns det många duktiga bandyspelare i det laget. (Martin Landström till Bandypuls efter matchen)

– Jag tycker att vi gör en riktigt bra första halvlek, både offensivt och defensivt. I andra halvlek får vi några psykologiskt tunga mål emot oss tidigt. Tycker egentligen inte att resultatet speglar matchbilden, men Västerås är ett skickligt lag som tar vara på sina målchanser helt enkelt summerar en comebackande Elias Sandholm.

I spelaren nedan kan du höra en av Örebros Västeråsare, Martin Flodströms, analys av kvällens match:

PLAY: Höjdpunkter från matchen