På andra sidan: Vetlanda letar efter stabilitet

Det är dags för säsongens första träningsmatch när vi gästas av klassikerlaget VBK från bandyfästet Vetlanda i Småland.

 

Vad är det då som väntar Örebro i säsongens första match efter att smålänningarna ännu en säsong underpresterat i Elitserien enligt dom själva. Har man byggt om? Har man gjort de värvningar som behövs för att vända uppåt i tabellen igen? Vad har klassikerlaget siktet inställt på den här säsongen?

Mattias Renholm, mångårig tränare för VBK fick lämna efter förra säsongens resultat och in kom ett inte helt obekant ansikte i VBK-kretsar, Sergej In-Fa-Lin, senast i Åby/Tjureda, som han sånär tog till Elitserien via kvalspel säsongen 2021/22. Vilka förändringar har han gjort, hur har han satt sin prägel på laget? Nedan redovisas nyförvärv och spelare som lämnat där givetvis Sebastian Ytterell återkomst sticker ut mest. Men även supertalangen, tillika Sergejs son Vladimir, har tillkommit från en stark säsong i Åby/Tjureda och utöver det en av många duktiga målvakter från Finland, Topi Peuhkuri. Även Elliot Fröjd har hämtats in från en stark säsong i Rättvik.

Joakim Andersson, målfarlig i VBK-anfallet.

Nyförvärv

Sebastian Ytterell, AIK |Elliot Fröjd, Rättvik | Vladimir In-Fa-Lin, Åby/Tjureda | Topi Peuhkuri, Veiterä

Förluster

Anton Svensson, Åby/Tjureda | Pontus Nordström, Nässjö | Eetu Peuhkuri, lämnar | Jonathan Svensson, Åby/Tjureda | Linus Sandqvist, Åby/Tjureda | Gustav Wallin, Åby/Tjureda | Måns Racov, Åby Tjureda

På förlustsidan synd en hel del unga spelare som ingått i truppen och varit framträdande spelare i Vetlandas juniorlag, Vetlanda är ju en känd plantskola och väldigt bra på talangutveckling. De allra flesta har blickat mot Åby för att få mer speltid. En av dessa är Jonathan Svensson som placerade sig strax bakom Robin Folkesson i poängligan i Allsvenskan för två år sedan och då tog klivet över till Vetlanda, men fick inte riktigt den utveckling där som han hade hoppats om och det blir på många sätt en nystart i Åby.

Kvar sedan tidigare är bl.a. väletablerade elitseriespelare som Pontus Blomberg, Philip Lennartsson och Joakim Andersson. Vetlanda har framför allt ett fint skytte och är ett ständigt hot offensivt på fasta situationer. Det blir intressant att se om In-Fa-Lins idéer kommer att öppna upp mer ytor för anfallarna i djupled där dom är särskilt vassa.

Nya tränarens stora utmaning blir att få ordning på försvarsspelet. Vetlanda hade stora problem på defensiva hörnslag förra säsongen och i spelet tenderade man att ge bort för många enkla mål. Kort och gott, Vetlanda letar efter en stabilitet över hela isen och ett rakare spel.

Hemvändande Sebstian Ytterell har skrivit på ett långtidskontrakt.

Tack till Vetlanda BK för lånet avc bilderna från vetlandabk.se