Örebro finalklart i Supercupen

Örebro är finalklart i årets upplaga av Supercupen efter 6 - 1 (2-1) mot TB Västerås i Karlstad. Det kan man till stor del tillskriva utmärkte målvakten Joakim Bergqvist som höll laget kvar i matchen i första halvlek.

TB hade kunnat ha 5 – 1 inför andra utan att någon protesterat, men ”Kimmen” svarade för flera högoktaniga frilägesräddningar när Örebro kom helt fel in i matchen. Örebro saknade fokus och energi, föll för lågt och slarvade i passningsspelet vilket var som att ge TB matchboll. Är det något Västeråsarna är bra på så är det att ställa om snabbt när man erövrar boll. Något vi också varnade för och hade som en fokuspunkt inför matchen.

Faktum är att Örebro helt saknade rytm fram till att Robin Folkesson med fysiskt spel bröt en bit in på TB:s planhalva i minut 31, spelade snabbt fram Nico Nevalainen som släppte vidare till Alexander Strand som kom in bra från höger och säkert satte kvitteringen mellan Pizzoni-Elfvings benskydd. Örebro fick också med sig ett 2 – 1 mål in i halvtid när Vilgot Sjölander påpassligt snodde boll efter ett lyft som inte TB försvaret fick kontroll på. Han vispade upp den högt i bortre nätmaskan.
Joakim Bergqvist var magisk i Örebromålet mot TB
– Vi är inte bra i första halvlek. Vi kan tacka Kimmen för att matchen inte är avgjord efter 45 minuter. Vi är inte vakna, blir för långa, hamnar felvända och slarvar i passningsspelet. Det känns som att vi rånade TB i första halvlek säger team manager Johan Allansson.
Lika svag som första halvlek var, lika stark var den andra. Det har varit lite av melodin hittills under försäsongen, man har gjort det som krävts för seger, men inte så mycket mer. Och jämnhet över 90 minuter är inget att tala om. Men det kanske också är en styrka få lag förunnat? Hur som helst, Örebro lyfte upp laget i andra, var mer fysiska, spelade enklare och större, och med ett mycket högre tempo. Det gav också utdelning till slut. Örebro nötte ner ett TB som fått några sena återbud pga sjukdom på morgonen. Sista 20 är man som lag riktigt jobbiga att möta.
– Lag kommer stå lågt på oss och försvara med mycket folk. Matcher avgörs inte i första halvlek. Det gäller att ha tålamod, det är under sista 20 det avgörs, som idag. När vi gör bra saker och spelar med den tyngd vi hade i andra halvlek så orkar inte motståndarna hålla emot och lägena och målen kommer att komma, som idag när vi gör tre mål sista 10. Vi vet att alla lag vill slå oss och kommer att kriga i 90 för att så göra, men om vi bara kan vara kyliga och hålla oss till det vi är bra på så skall det mycket till för att slå oss. Då är vi jäkligt tunga att möta säger Simon Folkesson.
Vilgot Sjölander svarade för 4 poäng mot TB (2 + 2)
Örebro bjöd på några riktigt fina spelmål i andra halvlek, dessa och övriga mål kan ni se i spelaren nedan. Ni kan också lyssna till Vilgot Sjölanders tankar efter matchen nedan. Vilgot gjorde en stark insats och svarade för 4 poäng, lika många som Nico Nevalainen. Nico som för första gången i karriären svarade för tre assist.
Örebro tar med sig andra halvlek in i söndagens final. Båda målvakterna svarade för starka insatser i semifinalen. Emil släkten är värst Juhlén var ett ständigt got i TB medan redan nämnda trion Vilgot, Nuco och Kimmen var hetast i Örebro.