Defensiven nyckeln mot Vetlanda

Imorgon kväll gästar Vetlanda BK Behrn Arena för match i Elitseriens sjätte omgång. Vetlanda kommer från en stabil bortaseger mot IFK Rättvik (5-1) och har frånsett Villa hemma, haft ett med deras ögon ganska bra program hittills.

Och allt var på väg att gå programenligt enligt kalkyl när man i senaste hemmamatchen mot Bollnäs hade ledningen med 4 – 1 en bit in i andra halvlek men tappade initiativet och förlorade med 4 – 5 på matchens sista slag.

Vetlanda är ett rutinerat elitserielag med flera etablerade stjärnor och med en akademi där bakom som ständigt fyller på A-laget med nya talanger. Joakim Andersson behöver ingen närmare presentation. Lägg där till Pontus Blomberg. Mest intressanta ut ett framtidsperspektiv är dock August Klang och Filip Bringe. Vetlanda har sin absoluta styrka i djupledsspelet. Dom gillar att straffa motståndarna på deras misstag och sätta en attack i djupet, inte sällan på Joakim Andersson. Deras lyftspel är också vasst på anfallarna där framme. Förbättringspotential i inledningen finns dock i det defensiva spelet, i synnerhet på defensiva hörnor där laget inte fått till det.

Örebro tog ett stort kliv i rätt riktning i fredags mot Motala hemma. Laget svarade för säsongens bästa halvlek när man förde spelet och långa stunder pressade ner Motala i eget straffområde. 12 – 4 i skott i första halvlek vittnar också om att hemmalaget hade en stark första halvlek. Man var tajta i defensiven, gjorde jobbet tillsammans och spelade smart framåt. Tyvärr orkade man inte hela vägen och föll ur ramen något i andra halvlek, men som sagt, det var ett stort steg i rätt riktning och kan man konservera det spelet över 90 minuter, ja, då kommer poängen att börja trilla in på kontot.

Det gäller kort och gott att vara lite smartare ute på isen och inte bli så ivriga, tålamod är A och O och att man gör det man pratat om innan. Får man ordning på det defensiva spelet tillsammans är mycket vunnet, mål kommer man alltid att göra och chanser skapar man i varje match, det har vi sett. Men det har varit för mycket insläppta mål. Så det gäller att börja där, alla vet vilken fin defensiv laget har när man gör rätt saker.

-Femte raka hemmamatchen och Vetlanda kommer på besök. Vi mötte dom på försäsongen och fick stryk med uddamålet. Vi kände efteråt att vi inte gjorde en jättebra match men hängde med ganska bra ändå. Nu är det dags att vi kliver dit ordentligt och gör 90 bra minuter. Sist mot Motala gör vi 45 riktigt bra men tappar i andra. Vetlanda är ett skridskostarkt lag med många bra skyttar så det kommer att bli åka av men vi ska göra säsongens bästa match så får vi se vart det slutar när domaren blåser av matchen runt 21 säger Niclas Holmgren, tränare i Örebro.

Olle Nordlund i Vetlanda och Robin Folkesson i Örebro är avstängda och deltar inte i denna match.