Analysen: En missräkning, men det är väl tjusningen med idrott

Att Örebro inte vann serien, att man inte ens placerade sig topp 3, är så klart en rejäl missräkning. Det är inget snack om att målet var att vinna serien. 15 av 16 tippade också Örebro som seriesegrare, vi förstår varför.

 

Varför infriades då inte de högt ställda förväntningarna på laget? Vad kan ha legat bakom att man missade seriesegern med ganska stor marginal till slut och att man hamnade utanför topp 3, en skräll modell större om du frågar någon som säger sig förstå sig på bandy. Det finns ett antal punkter som legat till grund för att Örebro inte lyckades motsvara förväntningarna eller hålla för favoritskapet med ett snabbt återtåg till Elitserien.

Svag inledning av seriespelet

Örebro inledde seriespelet med ett par svaga insatser på bortaplan under den första tredjedelen. Rasen mot Nässjö och Ljusdal blev kostsamma poängtapp som i slutändan fick stora konsekvenser för slutplaceringen i tabellen. Laget fick inte ordning på det defensiva spelet och man släppte in alldeles för enkla mål vilket gav några i vårt tycke onödiga förluster. Redan här halkade man efter Rättvik och Åby/Tjureda.

Spelet på bortaplan

Här hittade man aldrig samma stabilitet och trygghet som hemmaplan. Man har bara vunnit mot bottenlag på bortaplan under seriespelet och det är så klart en stor bidragande orsak till att man inte klarade av att nå topp 3. Framför allt har man släppt in alldeles för enkla mål i matcherna på bortaplan. Det är för oss en gåta av modell större hur det har kunnat skilja så enormt mycket i prestationerna hemma- kontra bortaplan. Stabiliteten och jämnheten har lyst med sin frånvaro under stora delar av säsongen.

Saknad av kontinuitet på träning

Det är ingen ursäkt men väl en väldigt stor bakomliggande orsak till att Örebro inte levt upp till de högt ställda förväntingarna. Skadekänningar och sjukdomar i tid och otid har gjort att man endast vid ett 10-tal tillfällen haft hela truppen tillgänglig i träning. Det håller så klart inte över tid och det får så klart konsekvenser som ger direkt avkall på prestationerna. Vissa spelare har spelat med skadade ryggkotor hela säsongen, andra med trasiga menisker. Ja, ni hör. Det är klart att det gör sitt.

Tunn trupp

Truppen har med facit i hand varit för tunn, det hänger ihop med ovanstående punkt. Man har i mitt tycke och alla andra minus KVBS tränare Jari Hyttinen, seriens bästa lag på pappret, men det har också kostat en del och att satsa på så många etablerade spelare fick effekten i en tunnare trupp men en väldigt stark sådan. Det höll dock inte hela vägen och kanske måste man se sig i spegeln och tänka mer långsiktigt framöver och se till att ha 20-22 spelare i träning för att bli mindre sårbara, även fall det skulle kunna få som konsekvens att spetskvaliteten minskar.

Summa summarum

Men den enskilt största orsaken är så klart spelet på bortaplan, tyvärr. Samtidigt kanske det var bra för föreningen att det inte blev avancemang eller kvalspel så att man får arbetsro att sätta en organisation som är redo för Elitserien. Det vågar jag påstå att man inte har nu, tyvärr. Intresset i staden är på närmast sörjande nivå och hallen är sjukt osexig och bjuder inte direkt in till gemytlighet. Det finns mycket att göra men möjligheterna finns. Men ett hårt.och mödosamt arbete väntar nu för många.

För egen del tackar jag för mig då energin inte finns där längre samtidigt som vi som spelare och ledare inte alls lyckats den här säsongen. Föreningen behöver få in nya, yngre krafter som kan driva alla frågor med outtröttlig energi.