Analys: Motståndarna i Supercupen

På fredag börjar äntligen tävlingssäsongen när Allsvenska Supercupen drar igång, för Örebros del med hemmamatch mot Lidköpings AIK. Vi tar här en närmare titt på Örebros motståndare i gruppspelet: LAIK, Boltic och KVBS.

 

Lidköpings AIK

Faran med att vara en talangfabrik/U-lag åt Villa, är att man någon gång efter att dessa alla lovande spelare producerat på en hög nivå i en eller flera säsonger, tappar dessa. LAIK gjorde en mycket bra säsong förra året men åkte p.g.a. det också på ett sällan skådat spelartapp när det kommer till spets och kvalitet.

Du skojar inte bort förlusterna av Linus Hagman, Victor Pettersson, Tobias Augustsson, tränaren Jesper Bryngelsson och målvakten Anton Sandsjö. Dessutom hade man vid många matcher tillgång till Villas A-truppspelare Karl Tagesson och Amadeus Karlgren. Lagkapten Henric Larsson har även han lämnat LAIK.

En utmanande uppgift således för ett LAIK som snarare får vända blickarna mot att säkra kontraktet den här säsongen än att gå för kvalspel till Elitserien. Viktiga kuggar för nya tränaren Fredrik Sixtensson (ja, ni hörde rätt på efternamnet, det är Johans bror och son till legendaren i Lidköping, Ingemar). Stöttespelare i laget blir Amadeus Karlgren, Karl Bergstrand och Oliver Hellgren när man nu gör en omstart och skall försöka fostra fram nya talanger. Det är trots allt en ganska homogen miljö att verka i om man har siktet högt inställt.

IF Boltic

Örebrobekanta Henric Löfvendal gör sin andra säsong vid rodret för 9-faldiga svenska mästarna Boltic och den första som tränare i nu helt färdiga Tingvalla Arena som invigs med match mot Hammarby denna vecka. Vad kan man förvänta sig av Boltic den här säsongen då?

Man har tappat sin i särklass viktigaste spelare och hela förra säsongens bästa libero i Allsvenskan, Victor Carlsson, till Gripen. Men man har kvar rutinerade och livsviktiga pjäser som Jacob Bucht, Erik Wallman och Andreas Eriksson. Lägg därtill en av seriens bättre målvakter som ensam kan vinna matcher år värmlänningarna, Joakim Westberg, med förflutet i Örebro.

Boltic har alltid haft vasst skytte, i synnerhet på fasta situationer, och den styrkan kvarstår och höjs upp en nivå till med nya anfallarna Johannes Camilton och hemvändande Gustav Backman. Hemma i Tingvalla är man starka och man kommer att skapa problem för flera lag där. Det blir intressant att se om man kan hålla uppe nivån i defensiven efter tappet av lagkapten Carlsson. Man vet att man alltid möter ett fysiskt spelande lag när man spelar mot Boltic hur som.

Katrineholm Bandy

Ny tränare i KVBS i form av den gamle Örebrospelaren Jari Hyttinen som senast basade över Akilles i Finland. Med sig till Katrineholm har han en av finsk bandys mest spännande unga spelare, sonen Jonathan Hyttinen, född 2005, de facto samma år som en ung talang, Gustaf Doktare.

Tillbaka har även Niklas Eriksson kommit, en väletablerad målskytt på den här nivån. Linus Doktare är kvar och man har fått in Tellus förstamålvakt Jere Korhonen. Faktum är att det bildats en liten finsk koloni i årets upplaga av KVBS. Det blir intressant att följa detta ”nya” lag och se vad dom kan ställa till med.

Dom ligger klart längst fram i förberedelserna på stor is och har redan spelat sju matcher, något man kan välja att göra om man har ynnesten att ha is året om. Det kan så klart också slå bakut så att man är lite trött på det när det väl drar i gång på allvar. Men för de unga killarna måste det vara en dröm. Örebro har i ett riktigt klassikermöte, KVBS borta på Annandagen. Allt annat än fullsatta läktare då vore en missräkning.

Första matchen i gruppspelet spelas nu på fredag i Örebro när LAIK gästar Behrn Arena. Mer inför den matchen kommer här på hemsidan senare under veckan.

Bildkällor: Respektive lags hemsidor (vi tackar ödmjukast för lånet av bilderna)