Spelsugen Folkesson bakom bortaseger mot starka Ljusdal

ÖSK Bandy gör en storartad första halvlek och dominerar i det mesta mot hemmalaget Ljusdal, som inte går att känna igen.

ÖSK gör 0-1 redan efter 1 minut genom ”herr målgaranti” – Linus Doktare – efter ett snyggt lyft av Alex Adeheimer.

Redan här kunde man se att ÖSK var riktigt taggade och styrde spelet som oftast. Och det var inte långt ifrån att ÖSK fick en straff, men nej, inte då. Mitt i ÖSK:s dominans gör f.d. ÖSK:aren Mattias Munter 1-1 på ett riktigt kanonskott, otagbart för Lundgren.

ÖSK radar upp ett antal hörnor och laget spelar som ett välspelande piano, alla toner sitter rätt och man är mycket effektiva.

Efter 21 minuter får ÖSK en straff då Doktare rivs omkull efter ett fint ÖSK-anfall som han själv med viss tur slår in till 1-2 då duktige Patrik Alhonen i Ljusdalsmålet är på bollen, men inte räddar.

Kommentatorn är imponerad av gästernas spel och berömmer som oftast för det fina spelet och farten, är först på bollen och vinner närkamper. 

Ljusdal är inte paralyserade men spelar inte på normal nivå som man sett dom göra tidigare i serien, de är ju på topp-tre plats och slåss om kvalplats till Elitserien, så förväntningarna är stora.

1-3 gör Filip Bergman på en hörna där han åker in baklänges och skjuter i mål. Hörnslagare är en av dagens stora, Robin Folkesson! Den mannen var på ett fint spelhumör och stod för mycket bandygodis i båda halvlekarna. 

Nästa mål i kavalkaden gör Alex Adeheimer med en lyftning över målisen från snäv vinkel i dess bortre hörn, efter snyggt samarbete med Bergman, 1-4 således.

ÖSK dominerade i spelet på ett sätt som påminde om andra halvleken mot Tillberga senast och förutom målen så vann man de flesta man-mot-man-kamperna över hela isen kryddat med ett stort målvaktsspel av Sebastian Lundgren. Lundgren hann bl.a. med att rädda ett superrent friläge och gör en kalasmatch i övrigt.

Det var inte nog med 1-4 så vi fick se Oscar Larsson göra 1-5 innan domaren blåste för paus.

Andra halvlek fick ett annorlunda utseende då Ljusdal flyttade upp fler i anfallet och därigenom fick ett visst tryck på ÖSK-försvaret. Flyttar man upp försvarare i kedjan så blir det glesare bakåt vilket ÖSK utnyttjade med många lyft! Då tackar Sebastian Brandt för utrymmet och ökar på ledningen till 6-1, assisterad av Robin Folkesson. 

Denna offensiv av Ljusdal, såg trots Brandts mål, ut att vara en väg till utjämning och deras måltjuv Jonas Pettersson reducerar till 2-6 i 58:e minuten och Mattias Munter petar in 3-6 efter ytterligare ett antal anfall. 

Då träder en av isens giganter Simon Folkesson in och gör ett helt fantastiskt mål! Han tar bollen vid mittlinjen och dribblar av hela Ljusdal – ja, jag tror att kassörskan på ICA i Ljusdal var med om samma öde! Ett klassmål av ruggigt starke Simon, som var på ett lysande spelhumör hela matchen.

Ljusdal gör här en sista ansträngning och tuffar på rätt bra men ÖSK klarar av det mesta i kväll och de får också in sitt fjärde mål genom Isak Flodberg i 83:e, men matchen var avgjord likväl.

Ponera att det här var första förlusten för Ljusdal i Bandyallsvenskan under årets säsong.

Det var ÖSK Bandy som lyckades med det efter en helgjuten insats. 

Jag har inte nämnt alla spelare här men alla är värda allt beröm för en av årets bästa ÖSK-insatser. 14 mål på två matcher är inte kattskit, minsann!

Text: Lennart Eriksson