Oavgjort borta mot Bajen

Örebro tog säsongens första poäng i herrarnas Elitserie när man spelade oavgjort, 4 - 4, borta mot erkänt hemmastarka Hammarby på Zinkensdamm.

Men i inledningen var allt precis som vanligt, insläppt mål efter dryga minutens  spel. Det där måste man få ordning på, det kan inte handla om tillfälligheter.

Örebro reste sig dock snabbt och förde spelet matchens första fjärdedel. Kvitteringen lät inte heller vänta på sig när Simon Folkesson klev runt på högersidan och hittade en fri Vilgot Sjölander som kunde raka in bollen i öppet mål efter åtta minuter spel. Utöver det skapade man ett friläge i inledningen när ett lyft hittade fram till Jakob Sjölander men Filip Mörkdal i Hammarbymålet kom ut och gjorde en fin räddning.

Hammarby kom in bättre i spelet efter kvitteringen och gjorde 2 – 1 på hörna genom Kasper Milerud. I hemmalaget låg Örebrofostrade Robin Sundin bakom det mesta i spelväg och var riktigt bra. Örebro kvitterade sedan på frislag ute från höger genom lagkapten Sebastian Eriksson. Örebro var stabila i sitt defensiva spel och hela laget bidrog över hela isen och längst bak var Joakim Bergqvist rent utsagt magisk i mål.

Joakim Bergqvist, stabil i ÖSK målet.

Hammarby tog sedan ledningen genom en fin soloprestation av David Pizzoni. Örebro uppträde mycket lugnare och med större kontroll, man märkte tydligt att laget tar kliv för varje match. Man skapar ett par riktigt fina lägen i övrigt i första i anfallsspelet och det var två bra målvakter ute på Zinkens is.

I andra halvlek fortsätter Örebro att uppträda med stort lugn och bestämdhet. Man såg här verkligen ut som ett elitserielag och man gjorde massor av bra saker. Det var hetsigt på läktaren när Hammarby uppträdde odisciplinerat och drog på sig tre utvisningar, något Örebro utnyttjade per omgående när Victor Janérs hittade Jacob Edström ute till vänster som placerade in kvitteringen fram till 3 – 3.

Joakim Bergqvist fortsätter att storspela i målet och släpper väldigt få returer. Från första halvlek hade han med sig en straffräddning och i andra stod han på huvudet flera gånger med högoktaniga räddningar. Örebro kom i den 85:e minuten upp i en bra omställning där Vilgot Sjölander hittade en fri Jakob framför mål och där gjorde lillebrorsan inget misstag. 4 – 3 och segervittring. Tyvärr lyckades Hammarby kvittera på en välplanerad hörna bara minuten senare. Kasper Milerud var sedan bara en jätteräddning från Bergqvist ifrån att bli hjälte på övertid.

Bröderna Sjölander svarade för 2 av 4 mål på Zinken.

Istället stavas matchens stora man Joakim Bergqvist. Vilken oerhört stabil och trygg sista utpost Örebro har i honom. Örebro krigar till sig oavgjort även ifall många säkert kände att det var surt att inte vinna med ledningen i 85:e matchminuten. Samtidigt skapar hemmalaget fler klara målchanser över 90 minuter och en poäng på Zinkensdamm är med facit i hand riktigt bra.
– Klart att det är viktigt att ta poäng för annars kommer vi ingenstans. Men ännu mer tar vi med oss spelet. Vår defensiv sitter bättre nu och i den här matchen, till skillnad mot i fredags, så är vi farligare när vi har bollen säger lagkapten Sebastian Eriksson.

Steget från allsvenskan till elitserien har varit stort och anpassningen till det högre tempot en sak att hantera.
– Vi hittar det mer och mer, det har tagit lite tid för oss att komma in i den här kostymen. Nu gör vi det jättebra stundtals och lyckas hålla ihop det i en hel match för första gången den här säsongen. Vi hotar lite mer och det har vi pratat om, att det måste hända saker när vi har bollen avslutar Sebastian.

En solid laginsats där man har ett helt annat lugn i spelet, värderar bättre och visar en enorm glöd för klubbmärket och laget. Så här måste det se ut varje match, då kan det bli en spännande och rolig säsong framöver. Bäst i Örebro Kimmen i mål tillsammans med Simon Folkesson som var precis så stor och bra som han måste vara med sin rutin ute på isen. I hemmalaget var Robin Sundin bäste spelare och han styr oerhört mycket av de grönvitas spel.

I spelaren nedan kan du höra Theo Lewerins tankar efter söndagens match på Zinkensdamm.