Sköna beskedet i tuffa stunden: Folkessons stannar

Tyvärr är degradering mer eller mindre ett faktum nu. 5 matcher kvar och dryga 70 mål bort från lagen på kvalplats gör det inte realistiskt att tro på nytt kontrakt.

Elitserieäventyret blev bara ettårigt den här gången också, precis som de tre senaste gångerna klubben varit uppe i Elitserien. Senast man hängde kvar som nykomling var säsongen 88/89. Örebro får nu börja om i Allsvenskan igen, men siktet är redan inställt på att komma tillbaka till finrummet.

– Vi hör hemma där, men vi måste jobba stenhårt för att vara redo nästa gång, säger Johan Allansson på Örebros kansli.

– Realistiskt är det ju kört med tanke på den poängskörd vi har. Det blir Allsvenskan nästa år och det är bara att börja planera för det, säger sportchefen Johan Blom.

Analysen kring var det har brustit innehåller flera punkter. Bland annat bristande rutin i laget.

– Det är för få som spelat på elitserienivå tidigare, men man kan väl hoppas att det här året blir en lärpeng för framtiden. Sen är det upp till oss själva att vi inte kommit upp i max i rätt matcher och tagit för lite poäng mot bottenlagen. Vi har gjort en hel del bra matcher och hade matcherna varit 75 minuter långa, så hade vi tagit betydligt fler poäng.

Johan Blom, sportchef ÖSK Bandy

Samtidigt lever vi tillsammans med bottenkollegan Tellus långt ifrån de andra klubbarnas ekonomiska verklighet. Klubben omsätter omkring 3,5 miljoner kronor och inför säsongen valde vi att inte satsa allt för mycket pengar på spelartruppen.

– Det går inte att komma ifrån att ekonomin är en viktig del i att rekrytera spelare. Man hade kunnat chansa och gå på tyngre nyförvärv och riskerat mer, men det hade inte räckt med att värva en stjärna, utan kanske tre för att vara säkra på att vi inte skulle åka ur. Det finns många exempel på lag som satsat så, men ändå är borta året efter och den risken ville inte vi ta. Vi är nöjda med den trupp vi fick ihop och de har slitit hårt, det är bara synd att det inte gett fler poäng.

Det finns också andra delar inom föreningen som behöver utvecklas för spel på hösta nivå.

– Organisationen har varit för liten. Eftersom vi t.ex. inte har någon ungdomsverksamhet har det varit svårt för oss att få in ideella krafter i större utsträckning. Detta kombinerat med ett lågt intresse för stunden för bandy i regionen har bidragit till att vi varit allt för få som fått göra allt för mycket, säger Allansson.

På de 14 hemmamatcher som spelats har ÖSK ett publiksnitt på 255 personer, vilket är näst sämst i serien (bara Tellus är bakom). Delvis har man såklart påverkats av pandemin, men Allansson ser också andra faktorer som påverkat.

– Intresset för att stötta bandyn från näringslivet har varit svalt och det går väl hand i hand med att vi är för få som har jobbat med marknadssidan, samtidigt som de sportsliga resultaten uteblivit. Arenan gör sitt också, den är kall och rå och har till exempel inga loger för partners att samverka i. Partners är allt mer kräsna i dag och kräver mervärde av produkten. Vi saknar också ytor för publiken att värma sig på vilket påverkar mer än man kan tro. I dag är det väldigt viktigt med ett bra event som tilltalar hela familjen där det inte bara är sporten man går för, man vill ha en upplevelse som tilltalar.

– Skall bandyn överleva på sikt i Örebro så måste vi bli fler som verkar för att utveckla den och vi måste ha fler från näringslivet som står bakom satsningarna vi gör. Vi har många fantastiska partners som betyder oerhört mycket men vi är för få. Det här är en jobbig sanning, men verkligheten är tuff och det måste till ett enormt hårt arbete för att vända på trenden för bandyn i regionen.

Johan Allansson, koordinator i ÖSK Bandy

Vad blir viktigt i det arbetet?

– Vi måste satsa på att få igång dambandyn på allvar i regionen. Det är viktigt ur flera synpunkter, inte minst efterfrågar allt fler potentiella partners att man har verksamhet för båda könen. Sen måste vi såklart ha en egen ungdomsverksamhet på sikt. Annars är det ohållbart i längden, så enkelt är det.

En viktig del i allt blir också att ta klubben tillbaka till elitserien.

– Målet är givetvis att studsa tillbaka snabbt och att vara med och slåss om det nästa säsong. Men, det får inte vara på bekostnad av att vi äventyrar ekonomin. Vi måste försöka bygga ett lag där vi kan blanda rutin med unga, träningsvilliga spelare med vinnarskallar.

Truppbygget till kommande säsong är redan igång och för ett par veckor sedan förlängde man med Arvid Karlsson, Vilgot Sjölander och Jakob Sjölander. Sedan tidigare har också målvakten Sebastian Lundgren och Jacob Edström kontrakt med klubben, samt stjärnbröderna Simon och Robin Folkesson som inför nuvarande säsong skrev på för 2+1 år.

– Vi hoppas kunna behålla laget och nu har vi åtta spelare på kontrakt, varav sju är från befintlig trupp. Vi har klart med ett nyförvärv också, men det kan jag inte namnge just nu, utan säsongen måste spelas klart först. Sen vet jag av erfarenhet att det är svårt att behålla hundra procent av truppen, men det kanske blir runt fem spelare ut och fem spelare in, säger  Blom.

Har bröderna Folkesson uttryckt en vilja att spela kvar, utöver att de har kontrakt?

– Ja, det har de. Jag pratade med Robin förra veckan och för honom är det viktigaste att satsningen fortsätter, så att vi inte skruvar ner på tempot och nöjer oss med att spela på lägre nivå. Vi går för att ha ett så bra lag som möjligt nästa år och de kommer att spela med oss. Det känns jättebra, dels för att de är våra bästa spelare, men de representerar också det ÖSK vill stå för på ett bra sätt.

Under fredagen spelar ÖSK årets svåraste match borta mot regerande mästarna Villa Lidköping och mycket talar för att degraderingen då även blir klar i teorin. Därefter väntar ytterligare fyra matcher innan säsongen är i mål.

– Det är bara att släppa loss och spela för att det är roligt. Sen har de andra mycket att spela för, så vi måste vara ärliga och sportsliga och bjuda upp till dans. Överlag finns det ändå mycket positivt i föreningen och det långsiktiga målet är elitserien igen. Det känns som att vi gör tillräckligt mycket bra för att nå dit snart igen, avslutar Blom.

Artikeln är saxad från NA/Bandypuls.