Seger mot Boltic! ”Det var ett stort steg framåt”

Örebro vann den på förhand tuffa matchen i Karlstad med 7 - 5 efter 3 - 1 i halvtid. Matcher mellan dessa lag brukar alltid bli heta och har alltid inslag av derbykaraktär med småtjafs, tuffa dueller och liv på läktarna.

 

Den här gången hade dock Örebro unisont bestämt sig för att man måste vara redo från minut 1. Man gick ut och bjöd på säsongens hittills bästa 25 minuter när man gjorde 3 – 0 på Boltic och man hade bud på mer. Det var ett helt annat ÖSK än tidigare, laget var mer resolut, spelade mer fysiskt och man spelade stort och enkelt vilket gav en hel del målchanser. Simon Folkesson svarade för två mål och Victor Janérs, för övrigt bäst på plan ikväll, för ett.

”Vi sade till varandra innan att det är dags att steppa upp nu, att vi måste vara mer fysiska i spelet över hela isen och att vi måste spela enkelt och stort, inte krångla till det i onödan. Det tycker jag att vi lyckas strålande med första 25 minuterna och en period i inledningen av andra halvlek. Vi borde kanske ha avgjort matchen i någon av dessa perioder, men tyvärr får vi skitmål emot oss när vi är på väg att avgöra vilket gör att Boltic hela tiden har lite, lite känning. Jag tycker ändå att det var ett stort steg i rätt riktning och vi gör många bra saker. Vi äger matchbilden och kan vi bara få bort de onödiga misstagen så kommer vi att bli oerhört svårslagna i vinter. Det är å andra sidan bra att det finns lite att jobba med. Summa summarum, det är segrar som räknas och idag tog vi en till slut ganska komfortabel seger.”

– Johan Allansson, Team Manager Örebro

Boltic är alltid tuffa att möta på bortaplan och med en tränare i Henrik Löfvendal i Boltic som kan Örebro utan och innan, blir det en än tuffare nöt att knäcka. Men Örebro gör det man behöver och så länge man är fokuserade och inte tappar fokus, skapar egentligen inte Boltic mer än något enstaka riktigt farligt läge. Återigen är det uppställda försvarsspelet bra.  Det gäller nu bara att minimera de misstag som gör att motståndarna kan ställa om mot ett utspritt Örebro med öppna ytor på mitten. I Örebro är återigen backarna de mest framstående. Idag gör Victor Janérs en oerhört bra insats som back i Arvid Karlssons frånvaro. En Arvid som kanske varit lagets bästa spelare så här långt. Sebastian Eriksson har kanske aldrig varit bättre än nu och är säkerheten själv som libero.

Anfallspelet är mer idérikt och tydligt, man slår fler lyft och med lite mera flyt denna kväll hade detta gett en större utdelning, men det ser lovande ut. Boltic bet sig dock fast som en ohyra till gnagare trots att Örebro hade såväl 3 – 1 som 5 – 2 i inledningarna av halvlekarna. Hemmalaget är bra på att utnyttja Örebros misstag, samtidigt har alla lag egentligen gjort det hittills. På den här nivån straffas man om man bjuder motståndarna på minsta lilla, så bra är lagen och kvaliteten på den här nivån. Visst, det är inte som i Elitserien där du straffas i stort sett varje gång, men lagen har så pass mycket inidivduell skicklighet, t.ex. i Boltics Jacob Bucht, att du straffas även här när du inte är på tårna.

I Boltic är det just nämnda Jacob Bucht som är vassast. Även Erik Wallman skänker stor trygghet med sin rutin till laget. Man har också en spännande pjäs i Elis Lindgren längst fram och Boltic kommer att skapa obehag för många lag, i synnerhet i sina stora, nya, fina hall, även ifall den var lite väl kall för vår smak. Örebro tar med sig inledningarna i de båda halvlekarna in i kommande träningar och trycker på gasen mot nästa match som är Katrineholm om drygt en vecka. Då kan slutspelsplatsen i Supercupen säkras. Det vore väl mumma ändå?!

Matchfakta

Highlights

I spelaren nedan kan du höra debutanten Fabian Fägerstens tankar efter matchen;