Säsongens första seger i årets sista match

Säsongens första seger togs i årets sista match när Örebro på bortais i Hydro Arena besegrade Vetlanda med 5 – 4 (2 – 3).

Således fick man gruvlig revansch på den snöpliga förlusten hemma i Behrn Arena mot samma lag, 4 – 5, tidigare i år. Det var Örebros första seger i Elitserien sedan 2009 och den var så välförtjänt.

Annars var det hemmalaget som inledde matchen bäst och Örebro lyckades inte riktigt få träff på hemmalagets största hot Joakim Andersson. Man var lite för heta i agerandet och det utnyttjade Jocke två gånger om inom loppet av 20 minuter. Axel Ekholm svarade också för en fin soloprestation när han gjorde 2 – 0. Innan det hade Jakob Sjölander reducerat till 2 – 1 på en hörnretur. Här var nog många oroliga för att Örebro skulle tappa energi när man fick 1 – 3 i arslet direkt efter sitt reduceringsmål. Men det var ett helt annat lugn i laget den här kvällen och energitappet uteblev, något som också Sebastian Lundgren vittnar om i intervjun i spelaren nedan.

Örebro åt sig in i matchen sakta men säkert, agerade lugnt och resolut i försvarsspelet efter de inledande 20 minuterna och skapade en hel del målchanser via bra och organiserade anfall där många var delaktiga på ett helt annat sätt än i tidigare matcher. Man får också in en reducering på hörna genom Filip Bergman. Örebro till halvtid med uddamålsunderläge och ett bra spel under första halvlekens sista 20 minuter.

Örebro inledde andra halvlek starkt och kvitterade i matchminut 47 på hörna genom Robin Folkesson. Inte långt därefter gjorde samme Robin 4 – 3 till Örebro på en fin hörnvariant. Örebro fortsatte att agera lugnt och förde spelet under andra halvleks inledande 20 minuter. Man gjorde också ett förlösande 5 – 3 mål på ett välplacerat skott i 61:a matchminuten. Återigen genom Robin Folkesson. Tre mål på dryga 16 minuter och precis den start som man ville ha när man kom ut hungriga och bestämda.

Sebastian Lundgren, en gigant i ÖSK målet.

Efter Vetlandas time out vid ställningen 5 – 3 till Örebro trasas resterande del av matchen sönder av utvisningar. Örebro berövades en solklar straff efter ett av säsongens finaste anfall och åkte direkt efter det på en utvisning för protest. Inte långt senare när Simon Folkesson hade en extra ryggsäck på sig i säkert 15 sekunder utan åtgärd, fick han lindrigt matchstraff för olämpligt uppträdande. Örebro spelade som minst med sju utespelare och det gjorde förstås så att hemmalaget kunde skapa en och annan riktigt farlig målchans. Man fick också en straff i 89:e minuten som Joakim Andersson förvaltade men närmare än så kom inte hemmalaget. Örebro var faktiskt närmare 6 – 4 än hemmalaget en kvittering.

Säsongens första seger var ett faktum och den var så välförtjänt sett över 90 minuter. Örebro agerade betydligt mer som ett lag än Vetlanda och man stressade aldrig upp sig trots ett enormt tryck mot det egna målet i slutet när man hade tre spelare på utvisningsbänken. De taktiska förändringar som tränarduon gjorde inför matchen gav de effekter man sökte och nu fick man ett riktigt skönt avslut på 2021 efter en tuff första halva av serien.

– Fantastiskt skönt. Vi har krigat för det här i 17 matcher och har inte haft marginalerna med oss när vi varit nära. Den här gången har vi det, säger Sebastian Eriksson.

Robin Folkesson, tremålsskytt ikväll.

Bäst i hemmalaget Vetlanda denna kväll, Axel Ekholm. I Örebro är alla gulsvarta hjältar denna afton men vi plussar lite extra för Sebastian Lundgren, Robin Folkesson, Martin Flodström och Filip Bergman.

I spelaren nedan kan ni höra en av matchvinnarna, målvakten  Sebastian Lundgrens tankar efter matchen.

Matchfakta

PLAY: Höjdpunkter från matchen