På andra sidan: Nässjö IF

Nässjö IF svarade för en riktigt stark fjolårssäsong och har ett intressant lag som många experter har nämnt som en outsider om platserna 1-3. Inledningen har dock inte gjort någon mycket klokare.

Förlust mot förväntade slagpåsen LAIK i seriepremiären följt av en mycket stark insats borta mot KVBS där man vann med hela 9 – 3. Så vart står Nässjö egentligen och hur kan det skilja så mycket från en match till en annan?

Det svaret är i och för sig ganska enkelt. Det finns inga dåliga i den här serien och är man inte på tå så straffas man, oavsett motståndare. Det blev Nässjö varse om i premiären. Istället fick se mer av lagets rätta element och bevittnade offensiva effektivitet när man gjorde 9 mål på KVBS på 16 skott (målen inräknade). Att KVBS bara gjorde 3 mål på 23 skott får bitvis tillskrivas rutinerade Jesper Cimen i Nässjömålet.

Nässjö är känt för att vara en plantskola av rang men har de senaste säsongerna fått behålla en grundstomme i laget vilket skapat trygghet och stabilitet i lagbygget. Vi tänker framför allt på en passningsklubba av rang i spelande tränaren Patrik Gustafsson Thulin och en minst lika farlig poängmaskin i Kevin Runbom. Nämnas bör också trion Lucas Eberhardzon, Pontus Nordström och Jesper Cimen.

Gemensamt för Nässjö och Örebro i inledningen är att man spelat riktigt bra bandy i perioder men kanske inte över 90 minuter. Att Nässjö gav bort segern, för det gjorde man faktiskt, mot LAIK, är en sådan historia där ingen blir klokare, riktigt bra spel första 20-25, men där vi konstaterar att man har inte råd att bjuda motståndarna på något i den här serien, då går det snabbt åt skogen, precis som när Röda Bollen skapade en magisk inramning i premiären. En premiärfest som ebbade ut med smolk i glädjebägaren.

Oavsett spel och poäng i inledningen är Nässjö ett riktigt bra lag med ett fint grundspel och en som vi nämnde ovan, hög effektivitet inne i straffområdet. Man kännetecknas av en stark skridskoåkning med högt bolltempo där man gärna låter PG:s passningsklubba sätta den öppnande och avgörande passningen.

Som akilleshäl kan väl sägas att man har för vana att släppa till lite väl mycket avslut bakåt, varför vi sätter ett frågetecken för lagets defensiva spel. Cimen kommer inte alltid att rädda 20+ skott i matcherna eller alla de heta målchanser som rinner igenom di blåes försvar.

Summa summarum, Nässjö har ett lagbygge för toppstrid, har man psyket och nerverna som krävs för det när det brinner till också? Vi tror det och vi räknar med en mycket tuff bortamatch, som alltid i Stinsen Arena.