Örebro på jakt efter första segern

Imorgon spelas omgång 9 av herrarnas elitserie och för Örebro innebär det match mot IFK Rättvik uppe i Dalarna. En match som många utomstående gärna vill få till en måstematch för båda som inget utav lagen har råd att förlora.

Men det där är en klyscha ovärdig att tänka på. Alla matcher är i stort sett lika viktiga i den här serien, möjligen att man kan räkna bort mötena med Villa och AIK, men i övrigt. Du kan slå alla, du kan förlora mot alla. Det gäller att vara påkopplade och prestera bra i varje match, oavsett motstånd, annars förlorar du.

Rättvik har ett i stora delar ungt och talangfullt lag med en stark skridskoåkning som dess största adelsmärke. Dalmasarna kommer från en tuff period där spelet inte stämt men i onsdagens match mot Villa efter ett internt möte i måndags, så såg man mycket bättre ut kollektivt än man gjort på slutet. Framför allt det defensiva spelet satt fint, i synnerhet i första halvlek. Att man sen inte orkar hålla i det i 90 minuter borta mot Villa är ingen big science.

Defensivt har laget ändå presterat ok fram till matchen mot Bollnäs hemma (3 – 9). Som så många andra lag i serien spelar Rättvik ett lågt och tight försvarsspel där man vill att motståndarna skall tappa tålamodet och bjuda på unforced errors.

Lagets stora problem hittills har varit offensiven och då framför allt målskyttet. Man saknar så klart Christian Mickelsson oerhört mycket längst fram (har varit låst av jobb till nu), men mot Örebro gör han troligen elitseriedebut i Rättviktröjan och det tillför så klart klass och rutin. Nu har man också fått tillbaka viktiga motorn på mitten Rasmus Plan efter sjukdom.

Örebro kommer från två starka insatser som båda gett poäng, i synnerhet matchen senast hemma mot Bollnäs var riktigt bra och där var laget absolut värda ett bättre öde. Men som så många gånger för ett lag som inte riktigt har flytet, så räckte det bara till oavgjort. Det kan gästerna tacka sin Örebrofostrade målvakt Erik Persson för. Det var för övrigt två riktigt bra målvakter i matchen senast. Och just målvakten i Örebro, Joakim Bergqvist, har varit riktigt bra och vuxit till en gigant längst bak och det skänker givetvis trygghet till utespelarna, en trygghet och ett mod vi börjat att se alltmer i matcherna nu på slutet.

– Vi börjar växa in på allvar i kostymen nu, har ändrat om lite i vårt spel och det har gett bra effekt. Vi var kanske lite för naiva i inledningen av serien men har kommit in i det bra nu och vi känner att vi med nuvarande spel hittat en trygghet som vi kan luta oss tillbaka emot och bygga vidare på. Sen är vi fortfarande nykomlingar med allt vad det innebär. Vi kommer inte att få någonting gratis där ute så det gäller att fortsätta att göra det stenhårda jobbet varje dag och aldrig, aldrig någonsin fingra på noggrannhet och detaljer säger Johan Allansson, ledare i Örebro.

Joakim Bergqvist i Örebros mål har varit lagets bästa spelare i inledningen.

Matcherna mot Rättvik har alltid varit någonting extra. Spännande matcher i högt tempo med mycket känslor och tight spel. Lagen möttes under försäsongen i PreZero Cup och då vann Örebro med uddamålet, 4 – 3. Förra säsongens möte i Allsvenskan vann Örebro med 6 – 5 efter mål på tilläggstid och säsongen innan det var det Rättvik som vände med två sena mål och avgjorde på tilläggstid fram till 8 – 7. Så det kommer att bli en häftig match där såväl Örebro som Rättvik har chans att ta sin första seger för säsongen. Något som så klart skulle ge massor av gratis energi in i den fortsatta kampen om nytt kontrakt.

I Örebro har Vilgot Sjölander visat uppåtgående form och varit riktigt bra på mitten. Vilken utvecklingskurva han har haft senaste säsongerna, fantastiskt kul att se. Simon Folkesson har även han varit precis så bra som han måste vara på slutet. När Simon driver på laget med den kraften så höjer det alla ute på isen. Han har varit den ledare han plockades hem för att vara, såväl på som utanför isen och det betyder så klart oerhört mycket då många är nya på den här nivån.

Matchen börjar klockan 16:00 i Rättvik Arena. Svampen anordnar resa med pubuppladdning innan matchen uppe i Rättvik, häng på vettja! Avresa 10:00 från Södra station.

Kan du inte vara på plats och se matchen live så är det Black Bandy Weekend. Du ser alla matcher 27-28 november helt gratis på Sportbladet Play. Örebros match mot Rättvik hittar du här.

Du kan så klart också följa matchen via elitrapport eller bandygrytan.