”Nu måste vi vinna, så enkelt är det”

Kvällens viktiga match i Gubbängens Skridsko- och Bandyhall mellan Tellus och Örebro innebär att när slutsignalen ljuder från domarens visselpipa så har halva serien spelats för dessa båda lag.

 

– Vi har satt oss i den här situationen själva. Vi har haft möjligheten i en rad matcher att stänga butiken och ta två poäng men slarvat bort det, lite så är känslan. Det är därför vi är i den situation vi är nu med en ödesmatch på Gubbis mot Tellus. Nu måste vi vinna, så enkelt är det. Gör vi det så ger vi oss själva en fortsatt rimlig chans att ta oss till ett kvalspel med halva serien kvar. Vad en eventuell förlust skulle innebära vill jag inte ens tänka på, vi tänker inte i dom termerna, för oss finns bara seger ikväll. Vi känns bra förberedda och gjorde ett riktigt bra träningspass igår eftermiddag. Nu är det upp till bevis för oss, vi tycker att vi hör hemma på den här nivån och nu skall vi visa det ute på isen också säger Johan Allansson, ledare i Örebro.

Nej, den första halvan av serien som fullbordas med kvällens uppskjutna match (skulle ha spelats 7/12), har varit en tuff historia för kvällens båda kombattanter. I och för sig hade nog ingen trott något annat än att det skulle bli riktigt tufft om man ser till budget, publikintresse och organisationer i de båda klubbarna. Men visst, båda lagen hade så klart räknat med att dom skulle haft några fler poäng på kontot när halva serien snart är spelad. Men nu är läget som det är och det finns fortfarande gott om poäng att spela om, med kvällens match inräknad närmare bestämt 32 stycken. Men det gäller som sagt att börja vinna nu för att ha en rimlig chans att närma sig lagen ovanför i tabellen.

Lossnar det för Robin på allvar ikväll?

Det är en match med slutspelskaraktär och såna matcher vill man spela oavsett vad som står på spel. Det är såna här matcher man tränar för att få spela, matcher med vinna eller försvinna karaktär i luften och kvällens match kommer att locka till sig intresse från hela bandyfamiljen i Sverige, var så säkra på det. Tellus kommer från en tung 4 – 13 förlust mot Broberg medan Örebro förlorade med uddamålet, 3 – 4, borta mot Vänersborg. Respektive lags miljonenfråga har varit målskyttet där båda lagen haft det tungt så här långt (Örebro har gjort 33 mål, Tellus 36, på 14 matcher). Såväl Tellus som Örebro har fått slita oerhört hårt för varje gjort mål och här finns stor förbättringspotential, i synnerhet på fasta situationer. Det känns lite som att laget som löser detta bäst ikväll kommer att stå som segrare.

Tellus har använt överlägset mest spelare den här säsongen, runt 30 st, vilket så klart inte är optimalt. Sina vassaste pjäser har man i offensiva trion Marcus Magnusson, Tobias Björkman och Marcus Wikman. I Örebro har Vilgot Sjölander imponerat klart mest och haft störst utvecklingskurva. Han leder också den interna poängligan. Om det kan lossna på allvar för en skadeförföljd Robin Folkesson så kommer Örebro att lyfta flera nivåer. Längst bak har också målvakten Joakim Bergqvist utgjort en stor trygghet bakom ett allt mer stabilt spelande försvar. Men nu handlar det alltså om att få fart på offensiven för båda lagen. Återstår att se vilka som lyckas bäst ikväll.

Vilgot Sjölander, poängbäst i Örebro så här långt

Matchen kan du se med abonnemang på Sportbladet, länken till matchen har du här. Du kan också följa den på elitrapport.