Krönika: Bandyns höjdpunkt står för dörren

Annandagsbandyn, det finns inget mer klassiskt i svensk idrott med anor långt långt tillbaka utifrån tradition, gemenskap och spänning. Klassisk avslagstid likaså klockan13:15.

 

Julmaten är överstökad, julklappspapperet undanstädat och bandyportföljen upphälld. Bandyn är det närmaste en sportfåne och idrottsnörd som jag kommer ”kulturen”. Bandy är för mig det vita nyspolade schackbrädet där hjärnornas kamp sker både på och utanför isen. Hur du bygger fart, kommer på rulle, släpper boll på rättvänd spelare med farten uppe och med några skickliga vickningar och lätta dragningar med klubban, helt plötsligt är fri med målvakten och bollen får vittjas ur nätet inför publikens ovationer och applåder med tjockvantarna på.

Bandyn bjuder på så många olika klassiska moment under en säsong. Allt från knivskarpa derbyn på de lägre nivåerna till ovissa kvalmatcher om upp och nedflyttning till den pirriga och nervösa finalen i mitten på mars som avgörs över endast 90 svettiga minuter, om inte förlängning måste tas till. Man kan inte annat än att älska bandyn och den har man varit uppväxt med hela livet på olika arenor i Mellansverige.

Mitt bandyintresse har jag min morfar mycket att tacka för. Han bodde granne med den hårdskjutande hörnsnipern Claes Malmquist i Nora under dennes unga år. Då följde man hans väg via min morbror Kalle bl a, som åkte kors och tvärs i min barndom för att se elitseriematcher och bandyfinaler.

Det har varit en tuff första halva för nykomlingen ÖSK, som efter de inledande storförlusterna har repat mod och spelat efter sina resurser och förutsättningar. Ett viktigt läroår för truppen som nu får känna på den verkliga skillnaden gentemot fjolårets ”eriksgata” i bandyallsvenskan. I elitserien går det mycket fortare, skotten är lite hårdare och fysiken flera nivåer bättre.

Nu hoppas vi på ”lapp på luckan” utifrån rådande pandemi och dess publikrestriktioner, dels på klassiska annandagen mot IFK Rättvik och del på nyårsfesten mot IFK Vänersborg och att så många som möjligt av de idrottsintresserade Örebroarna tar chansen under januari och februari och besöker en elitseriematch i Behrn arena med fart, fläkt, spänning och målgaranti.
Ta hand om er alla så ses vi på annandagsmatchen 2021. Tänk på att följa restriktionerna under matchen, så hoppas vi årets första seger står för dörren.

/ Per-Åke Sörman