Krampaktigt spel när Örebro slog LAIK

Örebro vann den första matchen i Allsvenska supercupen hemma i Behrn Arena under fredagskvällen när man besegrade Lidköpings AIK med 5 - 2 efter 3 - 2 i halvtid.

 

Matchen inleddes kanske lite för bra för Örebros del med ett i stort sett identiskt mål som i matchen hemma mot Vetlanda. Nico Nevalainen tog ner ett fint lyft signerat Victor Janérs och gjorde inga misstag ensam med gästernas målvakt Anton Sandsjö. Det var i matchminut tre. Efter det gick Örebro som vi har höga krav på, inte riktigt att känna igen. Hemmalaget var alldeles för bekväma i sitt eget spel och saknade såväl precisa passningar som tempo i spelet. Det var en ganska gemytlig uppgift för gästande LAIK att ligga lågt och samlat och försöka hitta kontringar när Örebro slog felpass eller tappade boll.

Gästande LAIK:s taktik slog väl ut och såväl kvitteringen till 1 – 1 som ledningsmålet till 2 – 1 för gästerna, kom på omställningar när Örebro tappade boll. Örebro hittade aldrig riktigt rytmen i första halvek men skulle ända komma ur densamma med en 3 – 2 ledning. Filip Bergman revs ned och fick två gästande LAIK spelare att hamna i utvnisningsbåset. Det blev en liten väckarklocka då hela Örebrolägret reagerade kraftigt på förseelsen. Inte långt därefter gjorde man två mål tätt inpå varandra på väl avvägda hörnavslut. Det första signerat Filip Bergman, det andra signerat lagkapten Sebastian Eriksson.

Örebro hade fuskat med jobbet och ödmjukheten i den första halvleken varför förväntningarna på den andra var betydligt större från den fåtaliga publiken. Och Örebros andra halvlek var också betydligt bättre även ifall man långt ifrån imponerade. 4 – 2 kom på ett friläge som säkert förvaltades av Jakob Sjölander. Återigen slogs ett fint lyft i djupet av Victor Janérs. 5 – 2 gjorde Filip Bergman, hans andra mål för kvällen, på straffslag, säkert placerat högt till höger bakom Sandsjö i gästernas mål. Örebro hade kontroll på matchen, hade överlägset mest boll, men borde ha skapat mycket mer hörnor och farliga målchanser sett till bollinnehavet. Men man spelade lite fört smalt och försökte göra det lite för svårt och elegant. Sett över 90 minuter var det alldeles för många felpass för att det skall vara godkänt.

Samtidigt måste Örebro lära sig att hantera favoritskapet i matcherna och att många lag kommer att spela precis som LAIK. Där har laget en stor utmaning att hitta vägar att lösa det på. Det var en nyttig match på så sätt att man fick se vad som krävs och hur hårt samtliga måste jobba för att resultatet skall bli det önskade i spelväg. Dock får man inte glömma bort, två poäng in på kontot och det är trots allt det som räknas på den här nivån. Att det finns stor förbättringspotential är väl snarare ett delikat problem för tränarstaben. Att man måste upp i nivå till matcherna mot Boltic och Katrineholm är dock glasklart. Vi känner igen vibbarna från säsongsinledningen för två år sedan, då borta mot Vänersborg. Och den säsongen föll ju trots allt väl ut till slut.

Gästerna hade sina främsta spelare i Karl Bergstrand och Anton Sandsjö. I hemmalaget Örebro gör återigen försvarslinjen med Sebastian Eriksson, Arvid Karlsson och Elias Sandholm en stark insats. Nu väntar en veckas träning innan två matcher inom några dagar står för dörren. Först Frillesås i Katrineholm söndag 2/10. Två dagar senare klassikermöte i supercupen borta mot Boltic i nya Tingvalla Arena.

I spelaren nedan kan höra Martin Flodströms take på kvällens 5 – 2 seger;

PLAY: Highlights från 5 – 2 segern mot LAIK