Inför slutspelet: Åby/Tjureda IF

Vi inleder denna slutspelsvecka med att ta en titt på Åby/Tjureda. Smålandslaget som sånär tog klivet upp förra säsongen och sedan på det under en späckad silly season tappade målgaranti

i Adam Rudell och en av seriens bästa ytterhalvor i Erik Quiros. På det även ett tungt målvaktstapp när Juuso Tervonen försvann till Gripen och sist men inte minst, far och son In-Fa-Lin till Vetlanda.

Som om inte det vore nog har klubben som driver sin egen arena, fått bevittna mardrömmen som pågår på elmarknaden. Något som skulle kunna innebära slutet för en av Sveriges rikaste bandyklubbar. Kostnaden med nuvarande elpriser hade inte gått att bära men som den idrottskommun Växjö är lämnade kommunen ekonomiska garantier och därmed kan Åby/Tjureda även den här säsongen sikta in sig på toppstrid i Bandyallsvenskan.

Det har varit en större spelaromsättning som ni säkert förstår. Men behöver det innebära någonting negativt för di gule? Så klart inte! Plantskolan i Småland har i stället fått in massor av talang i spelare som inte fått kontrakt i skarven mellan junior- och A-lag i Vetlanda. Några av dessa hade också utgående A-lagskontrakt även ifall dom mestadels spelade i juniorlaget. Men man skall inte underskatta den rutin man får av en säsongs träning i elitserietempo.

Bild: bandypuls.se

På pluskontot har man bl.a. fått in succéspelaren från två säsonger sedan, Jonathan Svensson. En säsong som tog honom till Vetlanda men där det stannade upp och nu är han tillbaka i moderklubben på permanent basis. Från Vetlanda kommer också Måns Racov, Gustav Wallin, Filip Johansson, Linus Sandqvist och Anton Svensson.

Kvar sedan förra säsongen är bl.a. Philip Lindquist, Emil Nordström, Filip Fransson och Jakob Knutsson, den sistnämnde kom in mitt under säsongen från Tellus som komplement till Tervonen. Som ny tränare ser vi Johan Svensson som var assisterande tränare till In-Fa-Lin under förra säsongen.

Summa summarum, det är en spännande mix av spelare, två bra målvakter och ett lag som vill spela med högt bolltempo och gå mycket i djupet. Trion längst fram i Fransson, Johansson och Lindqvist kommer att skapa en hel del oreda i Allsvenskan denna säsong.

Under försäsongen har man spelat följande matcher:

LAIK 12 – 6

Skirö AIK 8 – 2

Supercupen

Kungälv 7 – 4

Nässjö 4 – 1

Surte 6 – 2

Flest poäng under försäsongen har trion längst fram svarat för där Philip Lindqvist gjort flest mål, 5 stycken.

Precis som Örebro har smålänningarna valt att inte spela för många träningsmatcher innan serien drar igång sista helgen i oktober.

Åby/Tjureda möter i sin semifinal av Supercupen, Ljusdal. Matchstart 14:00 på Tingvalla på lördag.

Imorgon tittar vi närmare på Ljusdals BK. Håll utkik!