Högdramatiskt när Bajen vann

Vi bjöds på en spännande och dramatisk match i Behrn Arena mellan Örebro och Hammarby. Gästerna avgjorde matchen först under sista 10 minuterna i en match där Örebros målvakt Joakim Bergqvist var bäst på planen.

– Vi har inte vunnit speciellt många matcher men vi har haft otroligt många matcher där vi har varit med säger Niclas Holmgren, tränare i Örebro och fortsätter: Ingen dålig tillställning, men lite typiskt. Grabbarna sliter varje dag och vi får inte med oss någonting någon gång. Det blir att vi gör en bra fight och inte får några poäng. Tittar man på några av de andra bottenlagen så har de kunnat vinna och ta med sig självförtroende från det, och vi har liksom inte fått göra det. Sen ska vi inte skylla på det men man hade velat ha lite poäng att bygga på summerar Holmgren som ändå är nöjd med lagets insats idag.

Första halvlek är jämn spelmässigt. Ganska chansfattigt och mycket offsideavblåsningar. Örebro gjorde ett väldigt vackert 1 – 0 mål när Tomas Knutson avlossade ett stenhårt skott högt bakom Matteo Tufvesson i gästernas mål. Det var Knutsons 450:e tävlingsmål i Örebrodressen. Örebro har också ett stenhårt skott i ribban och en boll som Tufvesson skymd räddar med en fin benparad. Gästerna Hammarby gör två mål, båda klassiska skitmål i röriga situationer inne i Örebros straffområde. Där dök han upp, kvällens spelare, David Jansson, och två gånger om satte han bollen från nära håll. Vi minns framför allt ett mycket bättre spel i djupled från Örebro än tidigare, man hotade på ett helt annat sätt där och kanske skulle man ha fått med sig något rent läge onside istället för att det blåstes av.

Mål nummer 450 i tävlingsmatchsammanhang för Tomas Knutson

I andra halvlek inleder Örebro bäst och kvitter till 2 – 2 genom Martin Flodström i matchens 50:e minut. Han får bollen av målvakten Joakim Bergqvist på egen planhalva, avancerar in på Hammarbys, tar sig ytterligare några skär närmare mål och får iväg ett jätteskott i krysset. Örebro skulle också ta ledningen efter ännu ett vackert anfall där Elias Sandholm bjuder på en riktigt fin inbrytning från vänster och han avsluter säkert i bortre. Målet kom i den 75:e minuten efter att Hammarby skapat en rad högoktaniga målchanser däremellan men där Joakim Bergqvist radat upp kvalitetsräddningar om vartannat. Till slut orkade dock inte Örebro stå emot Hammarbys alla farliga målchanser och David Jansson, vem annars denna kväll, kvitterade till 3 – 3 på hörna.

Därefter blir matchen delvis sönderblåst, och när Hammarby är två man mer på isen gör man också 4 – 3 genom Kasper Milerud som säkert avslutade ensam med Bergqvist i Örebromålet. Hammarby gör också 5 – 3 i matchens 94:e minut när Jansson satte sitt fjärde mål för kvällen. Sammanfattningsvis är det inget att säga om Hammarbys seger. Efter en jämn första halvlek skapar gästerna betydligt fler heta målchanser i andra, men matchen står ändå och väger fram till Hammarbys 4 – 3 mål i 82:a minuten. Örebro gör en stark insats och hade med lite mera medstuds kanske kunnat stjäla en poäng, men matchen var synonym med hela den här säsongen.

Det finns ändå massor av bra saker att ta med sig in i de avslutande fem omgångarna. Ikväll är man jämna i prestationen över 90 minuter, man är täta i defensiven och man hotar motståndarna på ett helt annat sätt i djupledsspelet. Och all den rutin man nu bygger på sig av spel i världens bästa liga kommer att betyda enormt mycket framöver för laget och föreningen. Sen är det så klart en klen tröst en kväll som denna när man känner att utgången kunde ha blivit annorlunda även ifall gästande Hammarby till slut vann rättvist.

David Jansson i Bajen och Joakim Bergqvist i Örebro är planens giganter denna kväll. Plussas lite extra bör också Filip Bergmans insats göra, i synnerhet defensivt. Sen kan man inte undgå betydelsen Robin Sundin har för Hammarby. Tar du bort honom ur ekvationen, ja, då är Hammarby ett lag med problem modell större.