Äntligen kände vi igen Örebro

Örebro tog på lördagen en blytung och livsviktig seger när man besegrade gästande IFK Kungälv med hela 11 - 4 (5 - 0). Precis den typ av insats vi sökt med ljus och lykta efter i inledningen av serien.

 

I en match som var riktigt sevärd var det en inledande tjugominutersperiod i ett väldigt högt tempo och med väldigt hög kvalitet. Örebro gjorde 1 – 0 ganska omgående på hörna genom Victor Janérs, men det var annars Kungälv som hade mest boll den här perioden. Gästerna skapade en hel del hörnor som förblev resultatlösa mot ett starkt hemmaförsvar. Istället, sprunget ur en av gästernas hörnor, kontrade Örebro där Robin Folkesson, tillbaka efter lång sjukdomsfrånvaro satte upp Nico Nevalainen ute till höger. Nico bevakad av två Kungälvsspelare fick iväg ett hårt skott efter isen som Victor Lindblom lämnade en retur rakt ut på. Där kom Robin Folkesson perfekt och han satte 2 – 0 till hemmalaget i öppet mål. En drömstart på en i våra ögon mycket välspelad bandymatch mellan två bra lag som har i toppen att göra.

– Det har varit många som satt ett stort frågetecken kring vår inledning av serien, med all rätt. Vi hade ett riktigt bra möte i tisdags där vi bestämde oss för att det får fan vara nog med ursäkter och dåliga prestationer nu. Det är dags att visa att vi är så pass bra som alla tippat. Jag tror att det snacket gjorde extremt mycket för idag var det ett helt annat lag där ute med ett helt annat spel och en hunger och energi jag inte riktigt sett i matcherna innan. Det är en lång säsong och nu skall vi träna bra på måndag och sedan göra en lika bra spelmässig insats borta mot LAIK på tisdag. Alla kommer att slå alla och säsongen är lång, men det här var en insats vi verkligen behövde och att göra det på det här sättet, underbart! kommenterar Johan Allansson, ledare i Örebro.

Efter 2 – 0 hade Kungälv några situationer där dom var nära att få med sig straffslag och det är möjligt att det hade kunnat bli en annan match då. Istället fortsatte Örebro att försvara sig väl och i anfallspelet visade man upp en effektivitet som själva blivit offer för innan i flera matcher. Tajmingen var utmärkt, spelarna låg helt enkelt rätt och var på plats där passningarna kom framför mål och man gjorde ytterligare tre mål i första halvlek, riktigt vackra sådana, sprungna ur såväl individuella prestationer som riktigt vackra uppspel. Örebro inledde den andra halvleken där man avslutade den första, med att göra mål. Två snabba mål gav smått osannolika 7 – 0 på resultattavlan. Efter 7 – 0 kom så en period i matchen där Kungälv var lite hungrigare och skapade en hel del farligheter. Joakim Bergqvist agerade dock mycket säker sista utpost i Örebromålet även ifall Kungälv lyckades göra två snabba mål efter varandra efter fina aktioner varav en var en läcker hörnvariant.

Så mycket närmare kom inte Kungälv den här lördagen. I en välspelad match i ett högt tempo var Örebro numret större den här gången och man visade upp en effektivitet i anfallsspelet som man inte varit i närheten av tidigare. Plötsligt klickade allt och draget att flytta upp Alex Adeheimer i en fri roll som offensiv mittfältare framstår mer och mer som genialt. Vilken match han gör och som vi har väntat på att få utdelning på hans offensiva kvaliteter. Robin Folkessons återkomst betydde så klart också extremt mycket för laget. Det blir en dimension till i spelet samtidigt som spelare som Filip Bergman och Nico Nevalainen fortsätter att hålla en hög nivå. Mn det här var en kollektiv seger där alla för första gången där här säsongen gjorde det man pratat om innan och man gjorde det tillsammans. Då är Örebro så här bra. Nu gäller dett att fortsätta bygga vidare på det här kommande vecka.

I hemmalaget rosar vi lite extra för Filip Bergman och Alex Adeheimer. Hos gästerna är det rutinerade Patrik Sunnanängs tillsammans med Hugo Andersson. Nu hoppas vi att lördagens insats skall locka lite fler att komma och titta på kommande hemmamatch lagom till jul när Boltic gästar. Dagens 151 personer är alldeles för lite på den här nivån, det är inte korpenfotboll i Kallasjärvi det handlar om trots allt.

I spelaren nedan kan ni se höjdpunkter från dagens match och lyssna på en intervju med tränare Patrik Sjöström.

Matchfakta