Oavgjort hemma mot Tellus

Örebro spelade 5 - 5 hemma mot IK Tellus från Stockholm under lördagseftermiddagen. Inför säsongens lägsta publiksiffra, 135 st, fick publiken se en spännande match mellan två lag på jakt efter kontinuitet och självförtroende.

Gästande Tellus räddade en poäng under matchens sista 20 minuter när man hämtade upp 3 – 5 till 5 – 5. Det kan man tacka sitt försvarsspel i matchen för. Planens bästa Lucas Blom, libero hos gästerna, styr sitt lags defensiv på ett fantastiskt fint sätt och gästerna är tätare och har mer kontroll i eget straffområde sett över 90 minuter idag. Sett till antalet heta målchanser så skapar Tellus betydligt fler, så oavgjort må vara rättvist men vi tror att det för Örebro känns som en förlust. Sebastian Lundgren gör på nytt en riktigt bra insats i målet och håller Örebro kvar i matchen i första halvlek.

Nej, Örebro är alldeles för ojämna i sin prestation och att man bara ligger under med 2 – 3 i halvtid skall man vara glada över. Alldeles för många spelare faller ur ramen under en passiv första halvlek. Det borde vara Örebro som är bollförande, inte Tellus. Man faller för lågt och är för glesa i på egen planhalva och i straffområdet vilket renderar i två av tre baklängesmål i första halvlek. I anfallsspelet skapar man några hörnor men det känns som att Tellus kommer runt på ett mycket enklare sätt än Örebro i samma situationer genom hela matchen. Örebros finaste anfall var det fram till 1 – 1 när Simon Folkesson hittar Jakob Sjölander med ett fint lyft. Jakob avslutade säkert ensam med gästernas målvakt Jere Kohonen.

I andra halvlek inleder Örebro starkt och ser ut som ett helt annat lag. Man äger mycket boll och styr spelet och man får också utdelning till slut på spelövertaget med två mål av Tomas Knutson (mål 448 och 449 i ÖSK tröjan under tävlingsmatcher) och ytterligare ett fint mål av Jakob Sjölander. Där och då kändes det tryggt men ju längre matchen led, desto mer stressat uppträdde hemmalaget. Första 30 minuterna är bra och dom skall man ta med sig in i kommande matcher. Tyvärr blir man rädda för att förlora och sjunker ner lågt igen och då är man inte bra, så enkelt är det. En massiv Telluspress avslutar matchen och leder till såväl 5 – 4 som 5 – 5 och det syntes tydligt direkt efter matchen hur besvikna Örebrospelarna var över det faktum att man ännu en gång tappat en ledning på hemmaplan i slutet. Mönstret går igen (Vetlanda, Bollnäs, Broberg och så nu Tellus). Då blir det svårt att klättra i tabellen i denna stentuffa serie.

Positivt ändå och viktigt att ta med sig att anfallarna gör 4 av 5 mål idag. Vi skall givetvis också berömma Örebros bästa spelare, målvakten Sebastian Lundgren för ännu en stark insats. Där har Örebro något att bygga på lång tid framöver. Lundgren har kontrakt över nästa säsong, precis som bröderna Folkesson. Men planens tveklöst bästa spelare är redan nämnde Lucas Blom i Tellus.