Mot lilla Paris på jakt efter fjolårsformen

Örebro åker imorgon till lilla Paris, i folkmun Vänersborg, för match mot tabellnian IFK. Och det är ett hemmalag som har blandat och gett rejält under seriens första halva.

 

Höga toppar har blandats upp med djupa dalar, men kanske har västgötarna hittat tillbaka till grunderna igen efter att i dom två senaste matcherna ha presterat riktigt bra bandy, (förlust borta mot byn med 2 – 3, seger hemma mot Västerås med 6 – 1). Vänersborg är ett fysiskt starkt lag med tung skridskoåkning och många bra skyttar. Lagets främsta styrka ligger i förmågan att ställa om snabbt och straffa motståndarna på dess misstag.

Precis som många andra föreningar i idrotts Sverige har Vänersborg drabbats hårt av den rådande pandemin och omsättningen har sjunkit lavinartat, sett rent procentuellt är dom kanske hårdast drabbat av alla föreningar i herrarnas elitserie. Man har ändå lyckats få ihop ett i grunden slagkraftigt lag till säsongen och vi vill lyfta fram fyra spelare som är nycklar hos västgötarna i deras spel. Adam Herou Löf ligger bakom mycket i spelet och sätter många avgörande passningar. Framåt är Niklas Holopainen och Emil Viklund vassa inne i straffområdet och tunge Emil Grachev med hans fysik och skridskoåkning är också väldigt viktig för Vänersborgs spel. Längst bak har man hela seriens kanske mest rutinerade målvaktspar i Kimmo Kyllönen och Anders Svensson.

Örebros defensiva hörnor är bland seriens främsta.

För Örebro handlar det om att hitta en prestation över 90 minuter där man efteråt kan slå sig för bröstet och känna att man har gjort en stark insats oavsett resultat på tavlan. Det handlar nog mycket om att förenkla och gå tillbaka till grunderna i spelet, att hitta tillbaka till tryggheten man hade i alla moment förra året. För den kan man ha oavsett serietillhörighet. Det gäller att döda situationer och minimera möjligheterna för Vänersborg att ställa om snabbt. Och så handlar det om att ha rätt skärpa inne i motståndarnas straffområde när man skapar målchanser, för målchanser får du alltid under 90 minuter bandy oavsett motstånd. Men det handlar om hur man förvaltar dom. Örebro har fått slita oerhört hårt för varje gjort mål denna säsong och skulle må bra av att få göra några enkla mål i matcherna som skänker gratisenergi genom hela lägret.

Några spelare är fortsatt indisponibla p.g.a. sjukdom och vi får se vilken matchtrupp tränarna tar ut efter träningen under torsdagseftermiddagen. Det var i alla fall väldigt tydligt när vi var nere och besökte träningen att det var det bästa ispasset på länge och då har dom inte varit dåliga innan. Man märker att spelarnas hunger efter seger växer sig allt starkare och det var ett riktigt taggat Örebro som genomförde 65 minuters högintensivt ispass tidigare idag.

I spelaren nedan kan du höra Theo Lewerins tankar inför matchen mot Vänersborg borta.

 

Matchen sänds på Sportbladet, direktlänk till sändningen här. Du kan också följa matchen via livescore på elitrapport.