Falun effektivast i spännande toppmöte

Örebro förlorade söndagens toppmöte hemma mot Falu BS med 3 - 4 (2 - 1). Falun vinner denna täta och välspelade bandymatch för att man är effektivare. Det skapades inte många heta målchanser i matchen när två defensivt starka lag möttes på Behrn Arenas is. Efter Tellus vågar vi påstå att Örebro och Falun är de lag som visat upp finast defensiv. Det präglade också matchen tillsammans med de många utvisningarna i andra halvlek.

Gästande Falun fick chansen att ta kommandot på straffslag efter att Joakim Westberg varit tvungen att plocka upp en hemåtpass. Den chansen tog inte gästerna och i en halvlek där Örebro var det något bättre laget och de som ville framåt mest och som precis som hela matchen präglades av nästan chanser, gjorde istället Örebro 1 -0 efter en hörna när Filip Bergman fick på ett fint skott utifrån. Patrik Hedberg helt utan chans i röran framför mål när Fille satte bollen högt uppe till höger.


Dryga 20 minuter senare kvitterade Falun efter att man utnyttjat en felpositionering i Örebro och satt en fin boll i djupled som friställde Michael Pettersson. Ensam med Joakim Westberg gjorde Pettersson inget misstag och det var square even på resultattavlan i en tät och tuff första halvlek i ett högt tempo. Örebro som var lite hetare i första rent spelmässigt, fick sista ordet när Nico Nevalainen petade in en boll i öppet mål, helt fristående på bortre efter inspel av Tomas Hedlund. Här gick Falun bort sig i defensiven. 2 - 1 i halvtid till Örebro som gjorde en klart godkänd första halvlek.

Andra halvlek inleddes nästan per omgående med ett vackert solomål signerat Faluns Tobias Dahlin. Om Dahlin visade klass här så gjorde Örebro raka motsatsen som tillät han att relativt ostört åka igenom i stort sett hela Örebrolaget centralt. Nej, Örebro hade svårt att hitta samma nivå i sitt spel i den andra halvleken. Båda lagen hade stora svårigheter att skapa riktigt heta lägen och det berodde som sagt på att såväl Örebro som Falun inte tillät annat än halvchanser där lagen mer eller mindre styrde avsluten dit målvakterna ville ha dem. Första 15 minuterna var Falun ändå hetare och man gjorde också 3 - 2 på en hörnretur efter att Joakim Westberg styrt skottet i stolpen. Bollen damp där mer eller mindre ner rakt på Lukas Mårdbergs klubba och han kunde enkelt stöta in 3 - 2 på volley.

Örebro hade som sagt svårt att hitta de där riktigt heta lägena, man skapar ett par hörnor men utan att direkt hota Faluns försvar. Örebro får också sin andra halvlek sönderryckt av utvisningar, en del solklara, andra mer tveksamma. Oavsett, alldeles för många minuter med en eller två man för lite på planen för att få en bra rytm och balans i spelet. Här hände det inte så särskilt mycket i matchen mer än lite tjuvsmällar och spelvändningar när respektive försvar bröt anfallsförsöken.


Det dröjde till minut 77 innan Örebro hittade en öppning när Robin Folkesson drev bollen framåt och hittade Alexander Strand perfekt i djupet. Fri med Patrik Hedberg gjorde han inget misstag och nu kändes det som Örebro hade tagit över momentumet i andra halvlek. Tyvärr drog man på sig några av de här utvisningarna vi pratade om och med två man mindre på isen kunde Joakim Bergman på hörnslag elegant sätta bollen högt i mål och nu satt Falun i förarsätet.

Örebro pressade på rejält under resterande del av matchen och Falun var ordentligt tillbakapressade, dock hade Örebro förtvivlat svårt att skapa de där riktigt heta chanserna framåt, man kom in i straffområdet men där tog det ofta stopp. Matchen avslutar Örebro med tre man mer på isen under någon minut och det stora läget till kvittering kom också men tyvärr var ineffektiviteten på de få heta chanser som skapades vid sidan om de gjorda målen för stor. Med matchens två sista bollkontakter borde Örebro ha gjort mål då målet var helt öppet men dessvärre ville det sig inte den här gången. Ibland vinner man såna här tuffa och jämna matcher och ibland förlorar man dem. Idag inträffade det sistnämnda.

Det var bra att gästerna fick utvisningar till slut i andra men de borde kanske ha kommit tidigare i andra halvlek och inte som ett lämmeltåg när matchen i princip var slut, det hade varit mest rättvist sett till hela matchen. Ett oavgjort resultat hade kanske speglat matchbilden bäst men Örebro får dra lärdom av det man behöver bli bättre på och gnugga vidare kommande vecka, det finns stor förbättringspotential på vissa punkter som kan höja lagets prestationer rejält. Samtidigt var det väldigt mycket som var bra, i synnerhet i första halvlek. Men tyvärr var Falun lite kyligare idag på de få heta målchanser som de två täta försvaren släppte igenom.

Örebro är dock fortsatt tre i tabellen och har allt i egna händer. Nu får man deppa en stund för att sedan ladda om för nya viktiga matcher kommande helg. Varje match nu är som en avgörande slutspelsmatch, hur kul är inte det då?! Det är ju sådana matcher man vill spela! Avslutningsvis undrar vi vad som krävs för att det skall komma publik till hallen? 178 åskådare på en toppmatch, det är för dåligt! Mediedrevet är stort och intresserat med både tidning, radio och fotografer på plats, tyvärr verkar inte Örebroarna förstå att vi har ett topplag på elitnivå i en fantastisk sport runt hörnet. Det är tråkigt tycker vi, annars repar vi mod och tar nya tag. Ni som var på plats fick se en bra bandymatch mellan två bra lag.

För er som vill grotta ner er ännu mer i matchen finns höjdpunkterna från dagens täta drabbning i separat artikel här på hemsidan och nedan länkar vi pressens artiklar om matchen och radiointervjun med Örebroprofilen Robin Folkesson som var tillbaka efter avstängning.


Matchfakta

Folkesson om matchen i NA

Folkesson i Sveriges Radio Örebro