Vilken premiärafton!

Ja, premiären blev en mycket lyckad sådan för Örebro. Nässjö som man de senaste säsongerna haft förtvivlat svårt emot men som man inför den här känt att man verkligen har chans att vinna emot nu, besegrades med 5 - 0 efter 1 - 0 i halvtid. Nässjö hade dessutom inte förlorat en premiärmatch på nio år! Matchens självklara frontfigur var Örebros målvakt Joakim Westberg som svarade för en ramstark insats bakom ett mycket stabilt spelande försvar, i synnerhet i den andra halvleken.

Och även ifall Örebro gjorde 1 - 0 på en läcker hörnvariant där Sebastian Brandt avslutade elegant, så var det Nässjö som var det lite bättre laget i första halvlek. De spelade med en enorm frenesi i sitt presspel utan boll och visade upp fin skridskostyrka. Gästerna skapade de klart hetaste chanserna i en målsnål första halvlek och smålänningarna borde kanske också ha haft ledningen efter första. Men en målvakt är ju också en del av ett lag och nämnde Westberg svarade för flera högklassiga räddningar. Örebro hade en och annan halvchans varpå ett skott i ribban och en boll som dansade på mållinjen var det närmaste mål man kom.

Örebro behövde göra en del taktiska justeringar och man inledde också andra halvlek med två man i utvisningsbåset och med en duktig försvarare mindre på isen när Simon Hagström tvingades kasta in handduken i slutet av första halvlek. Det kändes här som att Nässjö satt i förarsätet men vi var många som fick fel. En taktisk triumf av tränartrion och Örebro kontrollerade faktiskt spelet i hela den andra halvleken. Nässjö skapade egentligen ingenting värt namnet med två man mer på isen och frustrationen började visa sig hos gästerna. I Hagströms frånvaro svarade allround spelaren Daniel Rönning för en formidabel insats i försvarslinjen.

Istället gjorde Örebro 2 - 0 när Sebastian Brandt vek in från vänster och satte bollen elgent, högt i bortre. Kanske inte helt logiskt just då men ett smart spelande Örebro som krympte gästernas ytor att åka skridskor ostört på, gjorde att Örebro kunde iscensätta blixtsnabba omställningar, som denna. Örebro nötte vidare på sitt spel och Nässjö började att se allt tröttare ut. Inget kan spela med den frenesin och farten som man gjorde i första halvlek i 90 minuter. Örebro uppträdde oerhört moget och behärskat ute på isen och satte in stötarna när tillfällen gavs. Förutom två skott i stolpen skapade man en rad andra chanser och när Saku Hämäläinen elegant serverade halvbroden Nico Nevalainen öppet mål stod det 3 - 0 till Örebro.

Nässjö fick chansen att komma in i matchen via en straff men gästernas spelande tränare PG Thulin missade målet, kanske psykologiskt pressad av en storspelande Joakim Westberg. Efter det defilerade Örebro i mål och bjöd på ytterligare två vackra spelmål. Först serverades Nico Nevalainen ett friläge som han förvaltade väl av Alex Adeheimer. Sedan pangade hemvändande Robin Folkesson in slutresultatet till 5 - 0. Örebro avslutade matchen med tre spelare mer på isen och tog emot hemmapublikens jubel när slutsignalen ljöd.

En perfekt inledning på en mycket tuff och oviss serie. En fantastisk start på densamma, ja, visst, men det här var bara en match av många. Men visst är det skönt att raderat ut boogie team stämpeln som Nässjö ändå haft ett par säsonger mot Örebro. Jocke Westberg bäst i hemmalaget medan gästernas Oskar Hulthammar utmärkte sig mest i di blåe från Småland.


Hör Jocke Westberg berätta om segern i SR Örebro här.


Nej, men det är klart att det här betyder mycket. Jag har ju alltid jobbat lite i bakgrunden i Örebro sedan jag kom hit. Jag var lite oprövad, och har väl fått chansen i år eftersom 'Kimmen' (Joakim Bergqvist) varit skadad. Då har jag fått tillit från tränaren, och det känns bra, säger Westberg.

Hela NA:s reportage om segern hittar du här.


Matchfakta


Fler bilder från premiärsegern finns på vår Facebooksida.

Highlights och PLAY inslag i separata nyheter.