Nykomlingar gästar Behrn Arena

Uppdaterad: 21 nov 2019

Det är dags för säsongens första dubbelhelg i BandyAllsvenskan. För Örebros del innebär det två hemmamatcher mot nykomlingarna UNIK och Skutskär. På pappret fyra poäng som skall in på kontot, men alla som följer BandyAllsvenskan vet att det inte riktigt är så enkelt. Det krävs från alla, oavsett lag, en nästintill 100%-ig närvaro och insats i varje match för ett tillfredsställande resultat.

Vad är det då för lag som vi får stifta bekantskap med till helgen? Vi börjar med att titta lite närmare på Uppsalas andralag, Uppsala Näs IK, i folkmun kallat UNIK. De spelade i division 1 förra säsongen efter att ha degraderats från den första upplagan av BandyAllsvenskan. Sejouren i division 1 blev dock bara ettårig och man är nu tillbaka i landets näst högsta serie. man har sin hemvist i Relita hallen och man är en förening som jobbar med relativt små medel sett till den här nivån.

Senaste nytt kring UNIK är att man värvat in den förre Örebrospelaren Johannes Camilton. Camilton som vann skytteligan i ÖSK under första upplagan av BAS men som förra säsongen testade lyckan i Elitserien med Tellus, lämnar nu just Tellus för spel i UNIK p.g.a. personliga skäl. Detta har ni kunnat läsa om här på Bandypuls hemsida.

Camilton i ÖSK dressen 2017/18.


Den stora profilen de senaste åren i Uppsalalaget har annars varit Tobias Engström. Den Siriusbördiga anfallaren har öst in mål i UNIK dressen de senaste säsongen och har varit lagets klart bästa spelare. Oskar Rönnqvist är en annan Siriusfostrad spelare som blir viktig för UNIK i vinter. Han var med och tog silver i våras i Universiaden. Ja, ett helt knippe spelare i UNIK har följts åt i junioråren i Sirius, så det är lite back to school varning här.

Givet att de är nykomlingar så kommer mycket att handla om hur bra man är defensivt då motståndarna kommer att ha mycket boll. Lyckas man lösa den biten i sitt spel kan man hota de allra flesta, men laget kommer att vara underdogs i många matcher och har haft en tuff inledning på seriespelet.

När det kommer till söndagens motståndare Skutskär, så får man bara lyfta på hatten och ge dem all cred som finns för att väldigt sent som fjärde eller femte lag i ordningen tog sig an utmaningen att få ihop ett slagkraftigt lag till BandyAllsvenskan. Ja, ni kan historien vid det här laget. Nora gavs inte rätt förutsättningar av kommunen för spel i BAS och tackade nej. En rad lag stod på tur före Skutskär men de tackade också nej varpå ett ja slutligen landade hos förbundet när Skutskär tog chansen. Tufft, modigt och helt rätt att ta chansen av föreningen som annars är mest känd för sitt framgångsrika dambandylag.

Hur har man lyckats då? Jo, ganska bra trots allt givet förutsättningarna. Johannes Häggström, en gång i tiden firad ungdomsstjärna på Edsbyns bandygymnasium, har visat att han håller hög klass i anfallet och prickat in åtta mål på tre matcher. Imponerande seger mot Kalix i premiären har följts upp av klar förlust mot Rättvik och en holmgång mot Falun där Skutskär var med bra spelmässigt men åkte på några snabba baklängesmål i början på andra efter 1 - 1 i paus och det orkade man inte lyfta sig från mot ett i det läget krisande Falun.

Man har ett koppel spelare som varit med på den här nivån förut. Kevin Brown hämtades från P&L, man har Alexander Sundström, Johannes Siirtola och Björn Wessman i kassen, den f.d. AIK målvakten för att nämna några lite mer "kända" namn.

För Skutskär handlar det naturligtvis om att försöka säkra nytt kontrakt utan kval. De har visat att de kan störa etablerade lag, även slå dem, men vi måste vara realistiska. Här handlar det om att spela ett spel som ger laget bäst förutsättningar att sno en poäng här och där. Det kommer garanterat bli tätt och lågt försvar med försök till lyft och snabba omställningar i många matcher då motståndarna kommer att äga mycket boll. Laget har gjort tre bra halvlekar av sex möjliga och ser väl just nu ut att vara den nykomling som har bäst möjlighet att säkra ett nytt allsvenskt kontrakt.

Det är absolut inga lätta matcher som står för dörren för vårt älskade gulsvarta lag. Det gäller att vara påkopplade till 100%, annars straffas man, så jämn och bra är den här serien. Men självklart skall Örebro om man kommer upp i nivå vinna på hemmaplan mot dessa två lag men det kommer att krävas enormt hårt arbete och bra bandy för att lyckas. Stötta dem på plats denna viktiga dubbelhelg där segrar kan innebära tätkänning i tabellen.


Mer inför matcherna kommer i samband med respektive match, fredag kan ni läsa om mötet med UNIK och på lördag kväll kommer vi publicera uppsnack inför söndagsmatchen mot Skutskär.