Hakar Örebro på topplagen?

Imorgon, lördag, gästar det på förhand topptippade laget Gripen Trollhättan Behrn Arena för match i BandyAllsvenskans omgång 8. Och det är ett gästande lag vars självförtroende fått sig en riktig törn. Det på förhand topptippade laget från väst har haft det bitvis tufft sedan premiärkrossen hemma mot LAIK (seger 8 - 2).

Förra helgens dubbelmatcher på bortaplan visade att Gripens svaghet, försvarsspelet, har en del i övrigt att önska. Laget som har mängder med offensiv spetskvalitet och seriens kanske tyngsta tränarnamn i Andreij Pasjkin, har så här långt inte levt upp till de högt ställda förväntningarna. Med namn som Mikko Lukkarilla, Robin Karlsson, Markus Eriksson och Tony Eklind i den offensiva arsenalen förväntar man sig så klart att få ut mer.


Samtidigt handlar det inte bara om att vara starka offensivt. Du måste alltid hitta en balans mellan offensiv och defensiv och den har inte riktigt Gripen funnit ännu. Likväl är det ett lag med kapacitet att vinna serien, det råder det inga tvivel om. Till Örebro kommer man med press på sig att börja leverera poäng. Vi är i omgång 8 och vinner inte Trollhättelaget i Behrn Arena imorgon så kan ett minigap öppna upp sig mot den absoluta toppen i serien. Det skulle i så fall knappast vara något som någon räknat med på förhand.

Gripen bygger mycket av sitt spel på ytterhalven Tony Eklinds ibland smått magiska passningsklubba och spelsinne. Han styr och ställer och att han är på spelhumör är nästan en förutsättning för att Gripen skall nå resultat med sitt spel. Det är i alla fall så det sett ut hittills under inledningen av serien. Vad gäller deras vassa offensiv så får man inte ge dem allt för mycket utrymme. De är vassa på att ta ned lyft, snabba i vändningarna och har bra skytte på spelarna längst fram. Och man skjuter mycket och gärna.


Således viktigt för Örebro att fortsätta ha en solid och tät defensiv över hela isen. Man måste fortsätta att bygga sitt spel på en bra defensiv insats. Fungerar försvarsspelet över hela isen brukar också anfallsspelet bli en lyckosam slutprodukt. Örebro har fått mycket beröm de senaste veckorna för den fina bandy man spelar.

Det enda som experterna egentligen har haft anmärkningar på är effektiviteten sista tredjedelen. Den har inte varit tillräckligt bra och alla är rörande överens om att den måste upp. I täta matcher kan det kosta poäng. Laget har dock skapat mycket heta målchanser och så länge man skapar någonting bra så kommer det att lossna till slut.


Nycklar mot Gripen blir att inte ge den offensiva kvartetten för mycket spelutrymme att skapa oreda på. Kan man vara täta i defensiven kommer man att kunna såra gästande Gripen med snabba omställningar och ett högt tempo på boll och skridsko. Det är som sagt ingen hemlighet att Gripen har vissa svaga punkter på den egna planhalvan. Nu återstår det att se om Örebro lyckas ge gästerna dessa tredje raka förlust och applicera en krisstämpel på dem.

Gästerna är ändå favoriter i matchen trots en tuff dubbelhelg på bortaplan. Örebro kan spela utan press och göra det man är bra på. Följer man de mål man satt upp för matchen så kommer Gripen att få slita hårt för att vinna i Behrn Arena där Örebro är erkänt starka. Må bästa lag vinna, vi ser alla fram emot en bra bandymatch i ett högt tempo.


Matchen sänds på Bandypuls med start klockan 13:50 för er som inte har möjlighet att vara på plats i Behrn Arena.