Vi tittar närmare på Åby/Tjureda

Åby/Tjureda är tillbaka i BandyAllsvenskan efter en minst sagt tuff vistelse om en säsong i bandyns finrum, Elitserien. Man har tappat sina två bästa spelare i Filip Bringe och framtida stormålvakten Viktor Birgersson, till Vetlanda respektive AIK, båda med elitserieklausuler i sina kontrakt. Man har även tappat viktige Andreas Lysell och rutinerade Henrik Cervin.

Men man har ändå lyckats få ihop ett intressant och för Allsvenskan starkt lag och undvikit en stor spelarflykt som så ofta kan bli fallet vid en degradering. Å/T är väl också den förening i Allsvenskan som mår bäst rent ekonomiskt. Det som ser mest intressant ut och där laget troligen kommer att vara som starkast, är deras täta defensiva spel med många defensivt skickliga bandyspelare i truppen. Det brukar räcka för att vinna matcher oavsett idrott men Å/T har inte alls fått till sitt anfallsspel under inledningen av säsongen.


Och då finns ändå på pluskontot inför säsongen i truppen bl.a. Philip Lindqvist från Vetlanda, Martin Lindqvist från Nässjö och sist men inte minst, den sena värvningen av klassanfallaren Adam Rudell från Frillesås.

Adam Rudell i Frillesåsdräkten under 19/20. Bild: Hallands Nyheter


Den Bandyallsvenska säsongen inleddes på tuffast tänkbara sätt uppe i Rättvik med två man mindre på isen i tio minuter från start p.g.a. pappersstrul. Den straffsparken får man inte ge ett skickligt lag som Rättvik som gick fram till 4 - 0 och det var den matchen det. Lite bättre fick man spelet att stämma mot Falun under söndagen, dock inte tillräckligt för att det skulle räcka till vinst. Falun visade sig för starkt i den matchen och vann med 5 - 3.


Laget har spelat tre matcher mot ÖSK:s fem p.g.a. Covid-19 och spelade igår, onsdag, borta mot Tingvalla. Rapporterna talar om ett fint defensivt spel där man hittat tillbaka till grunderna men där man i anfallsspelet fortsatt hade problem. Men som vi sagt så många gånger förut, ingen går säker i någon match i den här serien, man måste vara där till 110% för att vinna matcher. Men visst, nog trodde vi att Å/T skulle dra det längsta strået här.

Sergej IN-FA-LIN, tränarprofil i Åby/Tjureda och smålandsbandyn


Hittills har det varit tidigare nämnde Rudell och hårdskjutande Filip Fransson som stått för det fina i offensiv väg. Dock har Å/T bara spelat tre matcher och man är ett på pappret riktigt bra lag som kan hota i den absoluta toppstriden, men visst, starten har varit minst sagt tuff. Dock har de vi talat med i trakterna sagt att matchen på Tingvalla var ett stort fall framåt i defensiven. I offensiven kan det naturligtvis bli mycket bättre. Man har inte riktigt kommit upp till samman nivå som man hade i finalspelet av Supercupen i inledningen av serien.


Det här blir Åby/Tjuredas hemmapremiär säsongen 2020/21 och där står alltså Örebro för motståndet. Ett Örebro som givetvis är ödmjuka inför uppgiften och beredda på en väldigt tuff match nere i Smålands skogar. Å/T är ett i grunden väldigt bra bandylag, frågan är om de rår på ett formstarkt Örebro hemma i Eriksson Arena?

Den inför förra säsongen nybyggda Eriksson Arena är spelplatsen på lördag


Mer om matchen läser ni imorgon, fredag, på hemsidan, då vi tar ett bredare grepp kring lördagens match.