Urstark andra bäddade för seger mot Rättvik

Örebro SK är i final i Supercupen för första gången sedan 2016. Detta efter att till slut ha vunnit över IFK Rättvik med 10 - 5 i en match där andra halvlek slutade 7 - 0 till Örebro i en match där Rättvik satt i förarsätet efter första 45 och där dalmasarna såg absolut hetast ut innan andra halvlek skulle starta. Örebro ville dock annat, rättade till det som varit mindre lyckat i första och kom ut som ett nytt lag, det bokstavligen brann i spelarnas ögon i ringen innan avslag för de sista 45 minuterna och innan publiken bänkat sig för andra halvlek hade Örebro gjort två snabba mål och gått ikapp Rättvik fram till 5 - 5.

Första halvlek var sådär, men vi vet att vi är starka sista 20, säger Robin Folkesson, tvåmålsskytt i 10–5-segern. Vi hade dock stora problem med deras press i första halvlek. Rättvik klev riktigt högt och det ställde till det, vi hittade ingen bra lösning på det. Inför andra halvlek rättade vi till detaljer i spelet och vi fick en superbra start och sedan malde vi bara på. Vi spelade igenom deras press på ett annat sätt och då kan man slå ut fyra-fem spelare med en passning. Det ger ytor för oss högre upp i planen, och det använde vi bra.

Robin Folkesson sammanfattar matchen


Om Rättvik var mest spelförande mot ett bitvis passivt och stressat Örebro i första där dalmasarna kunde spela sitt spel som ofta resulterar i att det böljar fram och tillbaka i ett mycket högt och många gånger svårhanterligt tempo, vilket också resulterade i flera mål där Örebro slarvade i momenten innan och där en boll fram till 5 - 3 för Rättvik studsade in i mål på ett inspel, så lyckades Örebro hantera Rättviks spel betydligt bättre i andra.

Två snabba mål som vi nämnde i ingressen följt av ett helt annat lugn i det egna presspelet, att man arbetade mycket bättre tillsammans, låg högre upp i banan och var mer täta, gjorde att Rättvik inte skapade särskilt många heta målchanser likt de man gjorde mål på i första. Istället var Örebro smarta i sitt spel och straffade många gånger Rättvik med fina omställningar i högt tempo. Passen satt rätt och åkningarna kom på rätt ställen.


Det mesta stämde vilket också 7 - 0 vittnar om. Rättvik är inget dåligt lag, endast Edsbyn har gjort fler mål på dalmasarna än Örebro den här säsongen, det om något säger väl lite om deras kvalitet. Men när Örebro väl bestämmer sig är det inte många lag som orkar stå emot, det gjorde inte Rättvik denna gång heller och som alltid mellan dessa lag blev det en målrik historia. Örebro kostade dessutom på sig att missa en straff vid ställningen 8 - 5.

Lyftas fram lite extra i en som helhet stark kollektiv insats, bör Victor Janérs göra. Vilken enorm arbetskapacitet på innermittfältet och vad viktig han är för det här laget i sin nya roll. Givetvis bör man också plussa lite extra för Nico Nevalainen som gjorde fyra mål. I rättvik vållade Victor Hjelm störst problem för Örebro. Han kommer att bli en attraktion i BandyAllsvenskan, var så säkra. Nu väntar final imorgon, söndag, klockan 14:30 mot Åby/Tjureda som vann sin semifinal mot UNIK med 3 - 1.


Avslutningsvis ett stort tack för det fantastiska stöd ni gav laget från läktarna, det gav laget massor av energi när det som mest behövdes. Nu ser vi fram emot söndagens final.


Matchfakta

NA om matchen

PLAY: Nedsnack med Simon och Sebbe