Uppsnappat under säsongen som gått


Örebro har det i särklass vassaste introt, bättre än många Elitserieklubbars till och med. Och vi lovar utveckling på den här punkten till nästa säsong.


Örebro har i särklass minst antal unika besöka på hemsidenivå. Man har även minst likes på Facebook, minst följare på Twitter och Instagram, så man kan undra varför man ens håller på och lägger ned tid?! MEN Hallå, vi måste göra vad vi kan för att väcka bandyintresset i stan igen. Vi sitter på 5 SM Guld och en minst sagt anrik historia.


Rättvik överraskade alla, eller gjorde dem verkligen det? Libero Sebastian Eriksson hade dem topp 3 innan säsongen, inte långt borta på det tipset. En stark säsong gjorde den i alla fall.


KVBS må ha tappat lite på slutet men vilken säsong av relativt nederkagstippade KVBS. Hatten av, från alla! Det lönar sig uppenbarligen att kasta fram lyror på bandyns egen Messi.


Messi ja, skaplig säsong! Över 50 poäng i KVBS, det är respekt, oavsett. Kanske gjorde han nu delvis skäl för sitt smeknamn!?


Skaplig berg- och dalbanesäsong på LAIK och Falun. Ändå står båda där med chans på en Elitserieplats via kvalspel. Faluns första tredjedel av serien är mardrömslik och inga ljus syntes. Men de gav svar på tal. Även LAIK var illa ute mot alla odds med endast 10 poäng när Annandagen tog vid. Skaplig sista halva på säsongen när man landar finfina 30 poäng till slut.


Skapligt starkt av Borlänge att genomföra säsongen utan en trupp av Allsvenska mått. Det är respekt till såväl laget som tränare Nyström att bita ihop och ta det som ett utvecklande år för alla unga spelare. Mera sånt tänk inom bandyn. Och till slut fick de även vinna en match, i säsongens sists omgång.


Djärvt av Skutskär att som sjätte eller sjundelag att erbjudas Noras plats, ta den. Truppbygge på rekordkort tid och några etablerade namn in. Det räckte dock inte, tiden var för knapp för att få ihop det. All heder ändå åt offensivt tänkande föreningen Skutskär. Mera sånt mod och såna satsningar även ifall det inte alltid slår väl ut.


Gripen, Gripen, Gripen. Skapligt lag på pappret ändå. Helt klart ett givet topp 3 lag innan säsongen i vår bok. Och 8 - 2 i premiären mot LAIK vittnade knappast om någonting annat. Men oj så säsongen utvecklade sig för stjärnlaget som undvek negativt kval i slutomgångarna. Vad som egentligen hände vet bara Gripen själva men låt oss konstatera att det var ett stjärnfall av sällan skådat slag i BandyAllsvenskan.


Jocke Pang Pang skulle sätta färg på serien när han blev klar för Gripen. Frågan är dock om det snarare inte blev mer av en belastning än förstärkning. Några större avtryck gjorde inte bandy legenden på den här nivån i alla fall. Kanske får han chans nästa säsong? Ryktet säger att han är klar som tränare för Gripen.


All heder åt Kalix som åker tusentals mil per säsong för att göra det dem älskar, spela bandy. När andra lag surt ser reseräkningarna slå i topp när man åker upp till norr, njuter Kalix av resandet och låter bandyn tala. Även ifall deras säsong efter Sunkens bortfall blev av melankolisk art. Återstår att se om Kalix förblir ett Allsvenskt lag efter kvalet. Vi tror ändå det. Samtidigt som vi hoppas att vi spelar hemma mot dem nästa säsong.


Man ser vad rutin kan göra för ett lag. Kungälv gick från 5 poäng till att sluta på 24, efter att man plockat in Micke Lindberg och Ted Skoglund efter förlusten mot ÖSK i december. Därefter har man varit rena maskinen och vann bl.a. åtta raka matcher innan Nässjö satte stopp för den sviten. Man skall aldrig underskatta spelare med attityd och karaktär och vad de kan göra för ett för stunden krisande lag.


Och Örebro gick och landade på den plats de så kallade experterna tippade, #6. Tror laget satt ett högre mål internt, vore konstigt annars med den truppen. Tyvärr satte skador och en svajig defensiv under del 2 av säsongen stopp för möjligheterna att nå topplaceringar. Ganska sjukt att man var med så länge i racet ändå. Det visar vilken sjuk och oberäknelig serie detta är.


Apropå BandyAllsvenskan ja. Den har tagit stora kliv rent kommersiellt, men produkten behöver ständigt utvecklas och med den här dramatiken år efter år kan det inte vara svårt för de ansvariga att hitta en ny huvudsponsor efter Svenska Spel. Lika lätt borde det vara att få upp publiksiffrorna, intresset på orterna är för svalt sett till helheten. Skärpning BandySverige.


PG har signat upp för minst en säsong till. En profil som BandyAllsvenskan behöver lika mycket som Nässjö behöver hans rutin i ett väldigt ungt lag där många spelar dubbla matcher varje helg.


Ljusdal har imponerat. De har ett bra lag men väldigt ungt och många nyckelspelare har spelat dubbelt i senior- och juniorlagen samt varit på landslagssamlingar. Hatten av för firma Öhman, Djäkner, Swartswe med flera. Ljusdal har en fin framtid till mötes om de kan behålla dessa spelare över tid. Räknar med att juniorerna lirar final i P19 mot otäckt vassa Villa senare i mars.


Avslutningsvis måste det bli lite mer känsla för offsideblåsningarna. Vad är det som händer ute på våra arenor när onsider med flera meter bedöms som offsider med de märkligaste av förklaringar. Nej, bättre känsla här tack, för allas bästa! Vill inte se Henke rycka av sig håret redan, han är ju bara dryga 40!


Just det! Får inte glömma att redovisa några utnämningar;


Årets grand old man: Svesse, enough said!

Årets Jönssonligan: Eriksson, Doktare och Lisell

Årets Agatha Askeland: Alla alldeles för tuffa bedömningar och avstängningar. Det måste finnas en rimlig nivå där rätt beslut tas av folk med rätt kunskaper.

Årets hemvändare: Robin Folkesson, hans påverkan på Örebro går inte att undvika att nämna.

Årets vad fan hände?!: Gripen Bandy

Årets The Vikings krigare: Borlänge Bandy, vilka annars?

Årets Patrik Hedberg: Jocke Westberg (fem raka straffräddningar i början av sässen)


Tack för den här säsongen, vi ses snart igen med en Silly uppdatering.