Tung derbylördag för ÖSK

Det var bäddat för derbyfest och klassikermöte i Behrn Arena denna lördagseftermiddag. Men festen uteblev, eller ja, de Katrineholmare som tog sig till Örebro för att se matchen denna gråa lördag lär njuta av segerns sötma hela natten lång. Laget som haft så förtvivlat svårt för Örebro de senaste åren hade inga som helst problem med att ta två blytunga bortapoäng efter 9 - 6 (6 - 4).

Det är svårt att så här tätt inpå avslutad match försöka att summera den här holmgången över 90 minuter bandy på ett nyanserat sätt. Men vi skall försöka att ge er en bra och rättvis bild av vad som utspelade sig i Behrn Arena när gästerna tog andra raka segern och gick upp i serieledning efter att ha gjort smått osannolika nio mål på Örebro på bortais.

Ni hörde rätt, nio mål skall Örebro inte ens släppa in mot ett knippe Elitserielag. Vad var det då som hände?

Örebro blev totalt sönderlästa av ett offensivt mycket vasst Katrineholm. Gästernas spjutspetsar kan man inte ge bra lägen i eget straffområde, då gör dem mål. Och det var precis vad som hände i den här matchen, tyvärr. Annars började det bra för Örebro som gjorde 1 - 0 efter 1:20 genom Nico Nevalainen, fint framspelad av Alexander Strand. Därefter bjöd Katrineholm på ett antal fina lyft fram till sina offensiva spjutspetsar och dessa fick enastående möjligheter att ostört sätta bollarna i mål ensamma med Joakim Westberg i Örebromålet. 1 - 4 efter dryga 24 minuter och minst tre av gästernas mål kom på fina lyft och säkra avslut av Niklas Eriksson och Linus Doktare.

Örebro tog här time out. KVBS gjorde dock per omgående efter 1 - 4 genom Marc Samuelsson. Som tur var vaknade laget till liv och började blotta vissa svagheter i gästernas försvarsspel. Gång på gång kom man igenom på vänstersidan och två spelmål och en straff senare så var det kvitterat. Klockan stod då på 31:27. Skapligt händelserika första 30 i derbyt. Tyvärr gjorde gästerna 5 - 4 på ännu ett lyft direkt på avslag och Örebros försvarsspel i den första halvleken måste man ställa stora, stora frågetecken för.


Känslan när man gick in i halvtid var ändå att om man kunde stänga bakåt så skulle man ha goda chanser att vända på matchen. Tyvärr fortsatte man att uppträde tveksamt på egen planhalva och Örebro kommer aldrig riktigt in i matchen i andra halvlek trots två reduceringar. Det känns som att Katrineholm har kontroll på händelserna ute på isen och de spelar med den äran av sista tjugo på ett bra sätt. Gästerna vinner rättvist i vad som verkar ha varit en taktisk fullträff från Roger Carlssons team.

Sammanfattningsvis konstaterar vi att Örebro trots en hel veckas fokus på matchen aldrig lyckas sätta stopp för KVBS styrkor i sitt offensiva spel utan man blottar istället stora svagheter bakåt. Lika bra som det var mot Nässjö, lika dåligt var det idag. Som tur är spelar vi i BandyAllsvenskan och det är en galen serie där alla kommer att slå alla, var så säkra. Däremot måste så klart Örebro rannsaka sin egen insats för KVBS spelar på intet sätt på toppen av sin förmåga, men idag synade man Örebros spel fullständigt och gick rättvist segrande ur striden med en dödlig effektivitet även om man ibland fick god hjälp av Örebro.

Vi plussar lite extra för gästernas anfallsduo Niklas Eriksson och Linus Doktare. För Örebro handlar det nu om att bryta ihop och komma igen, analysera hur det kunde bli så här och knyta näven och bestämma sig för hur man skall gå vidare i kommande vecka för att ha en god chans på Tingvalla Isstadion nästkommande lördag.


Det är bara upp igen. Vi har sagt att i motgång ska vi vara som bäst och nu är det lite motgång får man ju säga. Men vi vet vad vi ska göra och det är någonstans bättre att det här kom tidigt på säsongen. Nu har vi fått en näsknäppa att vi måste göra rätt saker hela tiden för att ha chansen.

Max Eriksson till Nerikes Allehanda.


Matchfakta