Trodde ni på Ljusdal i topp?! Inte jag heller!

Här kommer en liten krönika kring serien så här långt sett ur undertecknads perspektiv. Åsikterna behöver inte överensstämma med Örebro SK:s. Vi har nu kommit dryga tredjedelen in i den Bandyallsvenska säsongen och nog vågar jag påstå att ingen, absolut ingen, såg den här komma: Ljusdal och KVBS i topp efter sju spelade matcher.

Varför? För att Ljusdal tappat bla Jonas Pettersson och Marcus Wikman till Broberg. Det är ungefär som att plocka bort Doktare och Lisell från KVBS. Men istället har man växt som lag och fått alla att bidra på ett helt annat sätt. Och man prickade mitt i prick när man värvade Casper Ekström, vilken klasspelare. Ljusdal är fart och fläkt, ett rakt spel med högt tempo som få klarat av att bemästra hittills.


Och så KVBS då. Att Doktare och Eriksson är av det vassare slaget var ingen hemlighet. Men i och med att man på något mirakulöst sätt fått ordning på defensiven, för den var inte bra förra säsongen, har lyft dessa två spelare ytterligare. Jimmy Jeschinsky har betytt mer än man vågat tro och funnit en roll i laget han inte var i närheten av i Örebro. Det är hatten av för hela KVBS just nu men nog måste väl askungesagan få ett slut snart, eller!? För inte är man ett nytt Åby/Tjureda väl?!


Spännande då att de i nästa omgång på Tingvalla möter Boltic som även dem inlett över förväntan. Vad ska man annars säga om deras topplacering. Harmoni stavas det och kontinuitet. Stommen som är riktigt bra har man fått behålla och alla i truppen var på plats tidigt i våras vilket har byggt ett sammansvetsat gäng där alla drar åt samma håll och gör jobbet. Att Gustav Backman går skadad har inte gjort så mycket då bredden i målskyttet förbättrats avsevärt.

Stort frågetecken just nu på Gripen, LAIK och Falun. Blir Björkman första tränare att få lämna denna säsong? Vi pratar naturligtvis om Falun som gått emot alla tips och hittills inte infriat de högt ställda förväntningarna och kraven. Hur står det till med lagmoralen? Är det för många stjärnspelare som tar för stor plats och som inte levererar? Lite så känns det för stunden. De borde kliva fram när det är tuffa tider runt Lugnets IP. Kapaciteten finns ju tveklöst där men just nu får Björkman ut anmärkningsvärt lite av sitt lag. Att tex ena dagen krossa Nässjö för att nästa bli överkörda av KVBS kan inte göra någon i klubbledningen nöjd. Men vinden kan vända fort, frågan är om det är för sent?


Gripen har seriens kanske vassaste offensiv. Men lika bra som man har potential att vara framåt, lika sårbara är man bakåt där ett epitet som stress eller kaos just nu passar bäst in. Lagen de spelat mot hittills har lyckats att förvånansvärt lätt lura in Gripen till osten vid råttfällans förödande utlösningsmekanism. Lite Måste match mot Örebro kommande helg. Hur desperata kommer man att vara? Har spelat in åtta poäng förvisso men det är för lite med det spelarmaterialet. Lär bli en holmgång i Behrn Arena.

LAIK har stor potential i truppen men hittills har Bryngelsson inte lyckats få ut det man kan kräva av laget. Kommer det vända eller fortsätter det att gå tungt för Lich andralag?

Rättvik har överraskat många, dock inte undertecknad som hade trähallslaget som en outsider. Rasmus Plan och Markus Lindholm har varit briljanta men om man skall dansa hela vägen till topp 5 där man är nu så måste man sätta bortaspelet. Hemma i Rättvik är fortet nästintill ointagligt. Kul för staden som verkligen andas bandy till 100% just nu.


UNIK, Skutskär och Borlänge, jag är ledsen men ni kommer att bli slagpåsar där nere i det mörka djupet. UNIK har bäst chans att eventuellt klättra någon placering men har man vad som krävs? Häggström är alldeles för ensam i klassikerlaget Skutis. Men de gör så klart vad de kan med sina förutsättningar efter att ha kommit in sent. Borlänge får se och lära, nyttigt för de unga spelarna. Nästa säsong lär man vinna desto mer i ettan, för där lär man hamna om inte månen faller ner på jorden.


Tellus kan säkert bli ett topplag precis som många trott men så mycket till ordnat eget spel i offensiv väg har man inte. Man stänger bakåt, vinner boll och kör. Det har visat sig lyckat men är kanske inte så roligt att titta på alla gånger, dock poänggivande och det är ju dessa som räknas. Magnusson skjuter hårdare och hårdare för varje omgång. Hur långt räcker defensiven när inte offensiven är sylvass?


Örebro behandlar vi av förklarliga skäl inte i denna krönika, vi låter oss bara konstatera att det går ungefär enligt plan.


Kungälv har haft det jobbigt, är rätt vassa hemma under motorvägen men direkta motsatsen borta. Kommer ta sina poäng i störst utsträckning hemma. Har fått bygga delvis nytt efter de minst sagt tunga tappen av Mikael Lindberg och Lukas Persson. Frågan är om man trodde att det skulle bli så här stor skillnad på laget? Har en långsiktig plan i föreningen så tränare Uhlin sitter lugnt i båten och jobbar metodiskt med sitt material. Kommer att få slita föra att undvika kvalspel.

Nässjö är alltid Nässjö. Vill vara med i toppen men har inte lyckats så bra som många trodde på förhand. Har kapaciteten för att nosa på en kvalplats men har inte riktigt fått till det lika fint i serien än så länge som i Supercupslutspelet. Kapaciteten finns tveklöst där i plantskolan och om de hittar den berömda utlösaren, knappen X, då kan det gå fort åt andra hållet i tabellen. Laget har också haft en de oflyt men sitter inne på oslipade diamanter som t.ex. Oskar Hulthammar.


TB är TB. De kan vara svinbra, de kan vara direkt dålig. Hittills mest åt det senare håller. Har några spelare som aspirerar på seriens bästa skridskoåkning och P21 landslagsstjärnan Max Mårtensson i laget. Hittills har det dock inte hjälpt, det mesta har studsat emot Västerås andralag och tränare Pinno. Men det kan vända väldigt snabbt i den här serien, det har vi lärt oss.

Avslutningsvis måste jag säga något om intresset kring bandyn på plats, LIVE, ute på arenorna i Sveriges två högsta serier. Katastrof! Vi kan bättre. Mediebevakning är ren och skär världsklass, alla PPV stream likaså, men inte är det väl detta som håller er borta från att se matcherna live kära bandyälskare?! Kom igen nu, ta er till arenorna!


Månadens lag är tveklöst KVBS. Månadens spelare tillägnas Markus Lindholm i Rättvik. På återseende någon gång kring jul, kör hårt ute i hallarna!


Tack Bandypuls med flera som sprider vår vackra sport i vårt avlånga land!