Stor skillnad på en 6:e eller 8:e plats

Precis som rubriken talar om är det ur flera perspektiv oerhört viktigt att avsluta starkt och ta den där sjätteplatsen man har i sina egna händer. Man kommer närmare den absoluta toppen och man hamnar inte direkt i ingenmansland som en plats åtta skulle innebära, mitt i smeten, lika långt till toppen som botten. Det blir också betydligt enklare att locka gamla som potentiellt nya samarbetspartners ju högre upp i tabellen man slutar. Så ni ser, avseendena är många och vikten stor av att komma så högt upp i tabellen som det bara går.

Tisdagens motstånd Lidköpings AIK får givetvis gälla som favoriter. De har pressen på sig i kampen om en kvalplats medan Örebro kan spela avslappnat och göra det man är bra på utan att känna någon stress eller press ute på isen. LAIK har haft en stark andra halva på säsongen, egentligen rak motsatsen mot Örebro. När Örebro slog LAIK hemma i december hade gästerna 10 poäng, nu har de 27. Starkt, minst sagt. Örebro har haft det lite tuffare sen den där matchen och inte riktigt hittat samma fina spel som under första halvan av säsongen.

I en tuff och jämn serie gäller det att ha just jämnhet i prestationerna för att vara med på allvar. Det har inte riktigt Örebro haft och att man varit med så länge i toppstriden beror på att serien är just så jämn som vi nämnde och alla slår alla. Många är dem resultat som gått med gulsvart under andra halvan. Varför man tappat mark under andra halvan av säsongen och varit lite för ojämna låter vi andra analysera. Vi konstaterar bara att de allra flesta vet vad som kommer att krävas i framtiden för att nå högre tabellplaceringar.

I tisdagens match handlar det om att visa hjärta för klubbmärket på bröstet, att visa att man är ett bra lag som kan matcha de allra bästa. För hallå! Örebro har ändå varit med i racet från omgång 3-4 tills nyligen, så visst finns där massor av kvalitet. LAIK är ett skridskoskickligt lag som inte är så strukturerat. Man åker mycket och man gör det väldigt bra, lite likt Tillberga fast mer organiserat. Såna lag är alltid svåra att möta så det gäller att Örebro täpper till ytorna och tar ansvar tillsammans ute på isen.

I anfallsspelet är det bara att fortsätta som mot Kungälv. Man skapar massor av målchanser genom att göra det man är bäst på, spela stort och brett och hota från flera positioner. Gärna komma runt och hitta in till attackerande spelare i straffområdet. Man sköt också betydligt mer mot Kungälv än tidigare vilket gör att man blir mer svårlästa. Man hotar på fler sätt än ett. Det gäller att ha disciplin mot ett lag som LAIK och spela med marginaler. LAIK älskar att straffa motståndarna men den här gången skall inte Örebro bjuda motståndarna på några gratismål via enkla misstag. Nu gäller det att vara där till 110% i varje moment. Då kan den här matchen sluta lyckligt och säsongen få en fin avslutning.

En liten fotnot som väcker frågan om sportslig rättvisa för alla: Topp 5 är från norra poolen. De fyra lagen längst ned i tabellen är från norra poolen. Vi skall inte ta någonting från lagen i toppen men visst har de en fördel i att möta lagen där nere i dubbelmöten. Vårt tips: Dra ned på antal lag i serien till 14, spela hemma- och bortamöten. Det ger 26 matcher mot dagens 22. Borde fungera bra, eller?

I LAIK kan ni kolla in Christoffer Norin lite extra tillsammans med alltid farlige Johan Karlsson. I Örebro förtjänar Nico Nevalainens attackspel att nämnas tillsammans med Robin Folkessons underbara attityd och karaktär ute på isen, ovärderlig för laget!


Avslag 19:00 i Sparbanken Lidköping Arena. För er som inte kan se matchen på plats tipsar vi om O'Learys på drottninggatan. De sänder matchen med start klockan 19:00.