Rättvik har något bra på gång

IFK Rättvik, grundat 1906, tillhörde eliten i svensk bandy redan på 1920-talet. Rättvik var ett av de ursprungliga lagen i Allsvenskan när denna serie startades 1931. Totalt har Rättvik 17 säsonger i högsta serien och Siljanslaget har spelat in dryga 100 poäng i landets högsta serie historiskt sett. Kan man ta sig tillbaka till svensk bandys finrum i framtiden?

Absolut! Mycket talar för att Rättvik som förening har en ljus framtid till mötes. Kommunen satsar stort på arenaområdet vilket kommer att ge föreningen än bättre förutsättningar att på sikt nå Elitserien. Laget som slutade femma i BandyAllsvenskan förra säsongen har garanterat siktet inställt på en minst lika bra placering den här säsongen och att man tagit sig till finalspelet i Katrineholm från den på pappret svåraste gruppen där förutom IFK också Ljusdal, Falun och nykomlingarna Västanfors deltog, vittnar om att laget är på rätt spår även inför den här säsongen även om försäsong alltid är försäsong och ofta svåra att dra fullständiga slutsatser utav.

Laget har två stora bandyprofiler i ledarstaben. Som tränare ser vi femfaldige SM-guld vinnaren med Edsbyn, Peter Törnberg, som förutom Edsbyn också tränat Bollnäs. 2016 ledde han Edsbyns P-20 lag till SM-guld på Tele 2 Arena. Vid sin sida som sportchef har han mittfältslegendaren Dan Hjelm som spelat för bl.a. Villa, Edsbyn, Vänersborg och Ljusdal och som under sin aktiva karriär ansågs vara en av de riktigt stora på mittfältet i svensk bandy. Hjelm har inför den här säsongen byggt ett ungt och slagkraftigt lag där nyckelspelarna är Tim Stjernström, Oskar Lundgren, Jesper Nywetz och Rasmus Plan.

Peter Törnberg efter femte SM-guldet som spelare med Edsbyn.


Rättvik spelar en offensiv och fartfylld bandy och gillar att ställa om snabbt på motståndarna och straffa dem på deras misstag. Laget har ett högt bolltempo och spelar en bandy som bäst kan beskrivas som "modern". Att laget vann den norra gruppen före Falun och Ljusdal, visserligen med enormt mycket mera tid på stor is i kropparna, tyder ändå på att man är riktigt bra och ser ut att fortsätta på den inslagna vägen från förra säsongen med kontinuitet i spelartruppen som ett ledord. Föreningen har bästa tänkbara förutsättningar med tidig is och snart splitternya lokaler för gym etc. etc. som kommer att öka deras slagkraft ytterligare. Kort och gott, i Rättvik satsar kommunen på bandyn.

In: Viktor Hjelm-IFK Vänersborg

Ut: Marcus Lindholm, Ljusdals BK, Martin Widén, slutar, Mattias Widén, slutar, Emil Strandberg, slutar, blir ass.tr i AIK Bandy, Tatu Ässämäki-Broberg/Söderhamn (Lån tillbaka innan debut)


Örebro och Rättvik möts i semifinal 2 som spelas klockan 14:00 nu på lördag i Backavallen Bandyarena.