På andra sidan: TB Västerås

För andra säsongen i rad tvingas vi resa bort från vackra Örebro på bandyns egen julafton. Tråkigt tycker vi men inte läge att misströsta när ett stekhett E20 derby väntar uppe i Västerås och ABB Arena. En riktig smällkaramell till julklapp och en riktigt häftig match. I den här artikeln tar vi en närmare titt på motståndet på Annandagen, TB Västerås.

TB Bandy åkte ur Elitserien säsongen 2017/18 och var aldrig nära att ta tillbaka en plats i bandyns finrum förra säsongen. Inte heller denna säsong inleddes särskilt imponerande. Men på senare dagar har laget fått upp ångan lite och senast tog man en meriterande seger borta mot Nässjö (7 - 4). Och som ni säkert redan vet vid det här laget, inget motstånd är dåligt i BandyAllsvenskan.

Laget får finna sig i att spela på andrafiolen i Västerås bakom VSK men i Västerås finns det så mycket bandyspelare att man säkerligen på sikt kan ha två lag av någorlunda kvalitet i Elitserien igen, dock är den stunden inte kommen igen ännu. Föreningarna samarbetar dock på ett fint sätt och vi ser flera kommande Elitseriestjärnor nöta speltid i TB:s svarta dress. Två stycken värda att nämna lite extra är Max Mårtensson och Edwin Porswald.


Syftet med samarbetet är att utveckla och lyfta bandyn i Västerås och att under kommande år ge fler möjligheten att spela bandy. Allt under parollen ”Så många som möjligt, så länge som möjligt och så bra som möjligt.” Samarbetet på seniornivå beskrivs som "nära" och handlar om att skapa både bredd och spets.

TB har lag i alla åldrar från ungdom till senior och är en stor förening i Västerås. Dock har man inte några större publiksiffror att skryta med, de flesta som kollar bandy i Västerås idag gör det när VSK lirar hemma. Men så är det när det är många som slåss om publiken, i Västerås finns ju dessutom ishockey, handboll och innebandy som lockar relativt stor publik. På Annandagen tror vi dock att det kan bli säsongsbästa för TB som ligger på en 14:e plats i publikligan med 108 personer i snitt. Vi tror på 500 på Annandagen, minst.

Profiler som vandrat genom TB:s korridorer på senare år är bl.a. Pelle Fosshaug och Tobias "Zocke" Johnsson. I dagens TB är Max Mårtensson den som kanske sticker ut mest med sina 20 poäng och som en av 16 spelare som deltar för Sveriges räkning i P21 VM i Ryssland. TB förespråkar en fartfylld bandy med mycket skridskor. Tränare är Thomas "Pinno" Engström, en gammal räv i dessa sammanhang. Tror till och med han kan ha tränat Örebros tränare Max Eriksson i något av de yngre landslagen back in the days.


TB Västerås hemsida

TB på Facebook

TB på Instagram