På andra sidan: Kungälv

Dags för ett nytt klassikermöte under tisdagskvällen när Örebro beger sig till Kungälv för match mot IFK. I den här artikeln tar vi oss en närmare titt på laget från väst som tränas av styrelsemedlemmen i svenska bandyförbundet, Anders Uhlin.

Klassiskt bandylag

IFK Kungälv är en svensk bandyklassiker, elva i maratontabellen och med 31 säsonger i landets högsta serie på sitt CV. Klubben bildades 1940 och spelar sina hemmamatcher på mytomspunna Skarpe Nord. Laget var uppe i högsta serien för några år sedan och klarade sig kvar på sportsliga grunder. Tyvärr degraderades man istället p.g.a. ekonomiska orsaker och Tellus fick platsen istället. Detta var efter säsongen 2015/16. Undra vad Kungälv tyckt om alla turer kring diverse andra storlag där utslaget blivit ett annat trots i vissa fall klart mer bekymmersam ekonomi.

Förra säsongens succélag

Kungälv var den stora överraskningen och förra säsongens succélag när man först imponerade med att ta hem Supercupens finalspel framför bl.a. AIK och Nässjö, och därefter spelade en härlig anfallsbandy som till slut gav en stabil sjätteplats. Det hade ingen tippat på förhand och där och då kändes det som att Kungälv på nytt hade någonting riktigt spännande på gång.

Tunga spelartapp

Till den här säsongen har man kanske gjort hela BandyAllsvenskans mest kännbara spelartapp när klubbikonen och lagkaptenen Mikael Lindberg under sommaruppehållet beslutade sig för att karriären var över. Inte precis vad man önskat sig som tränare men samtidigt kanske det inte var ett helt oväntat beslut i en lång och lyckad karriär hos de rödblå. När också Lukas Persson valde att ta ett sabbatsår så hade laget dränerats på sina två viktigaste spelare, inget drömscenario precis för tränare Uhlin.

Generationsväxling

Kungälv har tvingats att delvis bygga nytt p.g.a. dessa tunga avbräck men det är inget som stressat tränare Anders Uhlin. Tvärtom, klubben har en tydlig sportslig och ekonomisk plan över tid, och Uhlin kan i lugn och ro bygga ett nytt slagkraftigt lag, förbereda dem för toppstrid inom några säsonger med siktet inställt på Elitserien. För det är där en klassikerklubb som Kungälv hör hemma.

Sämst förutsättningar

När det kommer till uppladdningen denna säsong lider man med laget i väst. Milt väder, en stad belägen långt västerut och halvdana kylaggregat. Detta gjorde att Kungälv fick spelbar is sist av alla, någon vecka in på säsongen, inte optimalt precis. Vi i Örebro är inte avundsjuka men ser fram emot att nu få spela match på klassisk bandymark med vädrets makter med oss eller ej. Och vilken härlig kamp på läktarna det blir mellan Skarpe och Svampen, två utav de bättre klackarna i BandyAllsvenskan.


Kungälvs hemsida

Kungälv på Facebook

Kungälv på Instagram


Ett inför matchen reportage samt PLAY intervjuer inför tisdagens match kommer under måndagskvällen/tisdag morgon.