På andra sidan: JKPG Bandy

Det var några år sen senast nu men den här säsongen är det dags att spela matcher mot Jönköping Bandy igen. Klubben tog sig tillbaka via en fantastisk segersvit om 16 av 16 i den södra div. 1 serien föregående säsong och kvalade sig sedan upp tillsammans med UNIK i den södra kvalgruppen. Senast Örebro mötte Jönköping var när landets näst högsta serie var uppdelad i en söder- och en norrserie.

Jönköping Bandy IF bildades den 14 augusti 1947 som IK Norrby innan namnbytet till Järhaga SK kom 1949, och till Jönköping Bandy IF i mitten av 2005. Namnet Jönköping Bandy IF antogs delvis för att ha med klubbens hemort i namnet. Då klubben 1949 inträdde i Riksidrottsförbundet och fick byta namn för att inte förväxlas med Norrby IF i Borås.


Hemmaarenan heter Råslätts IP, och blev en konstfrusen bandybana den 15 januari 1988. Innan det spelade man på naturis på Ljungarumsvallen. Den största framgången för klubben kom säsongen 2014/15 när man slutade trea i södra Allsvenskan, på samma poäng som tvåan, som fick kvala till Elitserien, men med sämre målskillnad. Och efter några säsonger i division 1 är man nu alltså tillbaka i landets näst högsta serien. Och det är inget snack om saken, föreningen är här för att etablera sig och bli ett stabilt bandyallsvenskt lag till att börja med.

Jimmie Magnusson, profil i Jönköping Bandy Bild: Peax Magazine/JKPG hemsida


De två stora profilerna i Jönköping är precis som förra säsongen Darren Richardson och Jimmie Magnusson. Den sistnämnde har ett digert CV och har gjort bra ifrån sig på den här nivån väldigt länge. Givetvis måste man rusta när man tar klivet upp en nivå, i synnerhet då skillnaden mellan div. 1 och Allsvenskan i bandy är väldigt stor. Men som nykomling är det inte helt lätt att locka till sig spelare, i synnerhet inte då man knappast hunnit arbeta upp någon nämnvärt större budget över försäsongen. I Småland finns det dock mängder av bra bandyspelare. En sådan som anslutit inför säsongen är målvakten Oscar Löfqvist som gjort bra ifrån sig i Nässjö. Nedan listar vi övriga nyförvärv och förluster inför säsongen.

Råslätt, klassisk hemmaarena för JKPG Bandy


Nyförvärv: Oscar Löfqvist, Nässjö IF, Alfred Jabeskog, Skövde, Alfons Degerstedt, Vetlanda BK, Jesper Gadderud, Ullevål IL, Irving Linzie, Nässjö IF


Förluster: Cormac Åhlström-Horgan, Helenelunds IK, Johannes Lindell, slutar, Hugo Johansson, Derby/Linköping BK, Pontus Andersson, sabbatsår, Pontus Ekroth, Månsarp , Carl-Philip Olsson, IF Boltic


Jönköpings målsättning är givetvis att hänga kvar till att börja med, någonting man redan lyckats med i och med att serien är stängd säsongen 2020/21 för nedflyttning. Det gör att laget och ledarstaben kan agera avslappnat och försöka växa in i den allsvenska kostymen helt utan press på sig. Väldigt nyttigt för en nykomling som dock absolut inte ber om ursäkt för sig, fråga bara Falu BS så får ni se.


Det finns inga dåliga lag i den här serien, är man inte påkopplade straffas man obönhörligt. Jönköping åker till Örebro med förhoppningar om att störa serieledarna och bjuda den åtta man starka hemmapubliken på en skräll. Om så blir fallet återstår att se, vi är i alla fall glada att Jönköping är tillbaka på Elitnivå inom svensk bandy, där hör den klubben hemma.

JKPG under en timeout mot Rättvik. Bild: Per-Axel Svensson/JKPG hemsida


Mer om tisdagens match kommer på hemsidan senare ikväll där vi levererar en inför matchen analys samt någon videointervju med ledare eller spelare i Örebro. Må gott så länge!