På andra sidan: Borlänge Bandy

Festivalen lever vidare i all sin prakt. Däremot har bandylaget bytt namn och gått tillbaka till rötterna igen, bra tycker vi, och det är alltså Borlänge Bandy som gästar oss nu på lördag för helgens första match. Och ni som hängt med i svängarna kring BandyAllsvenskan vet att bandyn i Borlänge på seniornivå inte haft det helt lätt inför den här säsongen.

Efter en rad tunga spelar- och ledartapp efter en väl genomförd fjolårssäsong, stod Borlänge relativt tomhänta på senvåren på spelarfronten. Tunga spelartapp i Ramus Linder, Kevin Brown, Christian Frohm, Alexander Sundström och Oskar Stadin, alla på samma gång, sätter så klart vilket lag som helst på prov. Och de flesta hade väl valt att säga tack och god natt här men Borlänge gav sig tusan på att komma till spel och det lyckades man också med, om än med ett med Allsvenska mått mätt orutinerat och ganska svagt lag.


Tränare Joakim Nyström ser säsongen som ett lysande tillfälle att skaffa sig erfarenhet under föreningens tuffa omställning.

Den här föreningen gav sig fan på att vi skulle sätta ihop ett lag i år, att vi inte skulle dra oss ur. Nu kan vi ge våra egenprodukter speltid i Allsvenskan och se vad vi lär oss av det. Visst vi förlorar en del nu men allt kan inte handla om resultat.

Men ju längre den här säsongen har gått, desto mer har laget spelat ihop sig, utvecklats och vuxit in i kostymen. Låt gå att de med all säkerhet kommer att degraderas, men att man som tränare Joakim Nyström uttryckte det ser varje match som ett utmärkt utbildningstillfälle istället för nederlag, ja, då är man ändå på rätt väg på sikt med bandyn i Borlänge.

För mig är det är en glädje att vara med det här gänget. Det känns inte tungt alls, så är det faktiskt. Det kan gå jäkligt tungt när man är med i toppen och har spelare som skulle kunna prestera mer. Men här har jag spelare som ger sitt absolut bästa varje match och lär sig saker varje match och verkligen vill.

Joakim Nyström om hur han ser på jobbet som tränare i Borlänge

Laget vet sin plats i hierarkin men lipar inte utan krigar på och försöker göra livet surt för övriga lag och de kommer närmare och närmare en praktskräll för varje omgång. Säsongens Borlänge håller dock tyvärr inte riktigt Allsvensk nivå men kommer att precis som vi nämnde bli tusen gånger rikare på erfarenhet och det kommer man kunna bygga någonting bra på i division 1 och på sikt så klart även i Allsvenskan dit man kommer att vilja ta sig tillbaka tids nog.


Nu återstår det visserligen mycket av säsongen men ingenting talar för att det blir någonting annat än degradering. Borlänge skulle i så fall behöva vinna merparten av de återstående matcherna vilket är direkt osannolikt. All heder ändå åt laget.

De främsta spelarna i ett orutinerat Borlänge finner vi i trion Mattias Krantz, Jacob Erlandsson och Marcus Enberg. För Örebros del kommer det att handla oerhört mycket om ödmjukhet och att inte ta för lätt på motståndet. I den här serien vet vi att om man inte är påkopplad straffas man direkt, oavsett motstånd. Men mer om hur vi tror att Örebro approachar denna motståndare i separat artikel under fredagen.


Bildkälla: borlangebandy.se