Krönika: Premiärer tynar bort i det milda höstvädret

Krönikan är skribentens egna ord och behöver inte stämma överens med vad eller hur Örebro SK Bandy tycker i frågan eller debatten.


Sverige blir trots att man är ett litet avlångt land långt uppe i norr, allt mildare. Medeltemperaturerna just nu i oktober börjar närmar sig de nivåer man ser 175 mil söderut från Örebro sett. Och det mina vänner är inget som bådar gott för bandyn som helhet och premiärer i slutet av oktober eller början på november i synnerhet.

Bara under premiäromgången i BandyAllsvenskan har matcherna Kungälv - Örebro och Falun - Ljusdal regnat bort, Västanfors - Kalix bytt datum och Boltic - Åby/Tjureda har bytt plats i spelschemat så att Åbylaget lirar hemma i omgång 1. Ni ser problematiken. På många ställen i bandysverige där det inte finns tillgång till hall vilket är de allra flesta platserna, är det i stort sett inte möjligt att börja lägga is ens sista veckan i oktober längre. Att Motala lyckas är helt otroligt men de hade förmånen att börja arbetet under de dagar i streck för ett tag sedan då det faktiskt var en liten köldknäpp. Får man bara till tjockleken när det är kallt och målningen, så löser det mesta sig relativt problemfritt. Men allt för många har inte haft Motalas möjlighet att börja slå igång aggregat och liknande lite tidigare, det är ammoniak som skall godkännas, det är aggregat som skall inspekteras och vice versa, ingen nyhet precis.

Frågan är om lagen ens har is i mitten av november om det milda vädret fortsätter. I skrivande stund är det 17 grader i solen några mil söder om Örebro, då vill man inte vara ett västkustlag, man vill att man har hall eller att ens idrottsplats ligger i närheten av den sibiriska tundran. Skämt å sido. Förutsättningarna för bandyn att överleva som sport över tid minskar för varje år som det inte byggs hallar. Visst, Katrineholm har byggt och det är fantastiskt bra och kul en oerhört fin anläggning, men en hall räcker inte. Det måste finnas hallar i alla regioner runt om i Sverige där bandy bedrivs så att sporten kan fortsätta att utvecklas och överleva. Det är jättebra att det är några på gång (Karlstad och Bollnäs t.ex.) men det behövs så många fler, annars är vi snart nere på säsonger på max tre månader och hur kul eller bra vore det egentligen?!

Fler bandyhallar behövs och det snarast


Extra tråkigt för alla bandyälskare så klart att det redan nu börjar släpa med matcher i serien innan den ens har börjat och ja, jag vet att ni förbundet jobbar med en lottningsmodell och att det då kan bli så här, men snälla, de första omgångarna måste man kunna styra så att lagen med hall spelar hemma oavsett om det ger en sportslig fördel med flera hemmamatcher på rad. Det handlar trots allt om kontinuitet och kvalitet i allt som görs, här behövs lite moderniserat nytänk och någon som vågar ta debatten, det här hade knappast en sån person som AIK:s starke man Jonas Galotta accepterat utan en skälig debatt om det hade drabbat AIK.

Hinner isen bli klar i tid?


Nu får vi hoppas att kylan snart kommer så att vi bara har Covid-19 som kan ställa till det, inte både milt väder och ett lurigt virus. För då kan det bli tidernas konstigaste säsong med matchflyttar till höger och vänster, i parti och minut.


Vid pennan, er noble Johan Allansson