Krönika: Galen serieinledning

Tre omgångar har gått av vår mycket svårtippade serie. Här ger jag er en personlig vinkling, fritt tolkad av mig efter tre spelade omgångar. Det behöver alltså absolut inte stämma överens med vad någon annan i Örebro tycker eller tänker om samma saker. En krönika om världens mest underbara serie, BandyAllsvenskan, signerat Allt i Allansson.


Eller vad sägs om KVBS i topp, Falu BS med en seger på tre försök och ett Borlänge som resan överträffat alla andras förväntningar hittills. Vilken serie, vilken spänning och vilken mumma för medierna där ute. Det är väl kanske tränarkåren som får kippa efter andan ibland då.

Att KVBS var bättre rustade den här säsongen visste alla. Men att Eric Lisells närvaro skulle betyda så mycket för tryggheten var det nog få som trodde. Få är också de lag som hittills klarat av att läsa av ett lurigt spel från KVBS. Och där framme har man seriens kanske bästa? anfallspar just nu i Doktare och Eriksson. Frågan nu är om försvaret och spelet håller säsongen ut? Vi synar den även ifall det luktar lite Åby/Tjureda över hela grejen.


Gripen har varit precis så bra som alla förutspått. Kaffe, kaka, tre raka för ett stjärnspäckat lag ledda av Rysslands assisterande förbundskapten. Deras offensiva spel är bäst i serien med ett sylvasst mittfält och vassa anfallare. Firma Lukkarilla, Eriksson, Karlsson och Eklind är inget man skojar bort. Nu får man dessutom in nytt blod i backlinjen från Frillan, något som kan bli viktigt då det är där vi ser deras mindre bra sida och egentligen enda frågetecknet.

Tittar vi på nykomlingarna så har Skutskär imponerat mest. Efter att ha fått frågan sent som fjärde eller femte lag i turordningen, tog man sig an den tuffa utmaningen att bygga allsvenskt på rekordkort tid. Något man efter förutsättningarna lyckats ganska väl med. De har inlett helt ok spelmässigt anförda av giftige målskytten Johannes Häggström. Men räcker det till nytt kontrakt?


UNIK har haft det lite jobbigare och är kanske den förening som jobbar med minst medel. Gjorde en godkänd insats senast mot Rättvik men det räckte ändå inte riktigt ända fram. Tobias Engström blir oerhört viktig för laget under vintern. Men räcker det?

Falun hade vi väntat oss mer utav. Och de själva hade nog förväntat sig en bättre start också. Har man gått in med en skridsko? Nog är man väl mer professionella än så?! Man har laget för att ta hem det men vi tror inte att man hade räknat med att serien skulle vara så pass tuff som den är. Den har chockat favorittyngda lag förut. Vi tror ändå att man kommer att vara med där uppe. Upp till bevis nu för Olsson, Hedberg med flera.


Rättvik är bättre än vad många tror. Vi sågar förhandstipsen där. De kan mycket väl göra livet surt för många lag och kriga topp 5 om allt stämmer. Rasmus Plan är en pådrivare av rang men det är många om budet här och det är flera som bidrar i ett hittills starkt Rättvik.

Nässjö har inlett svagt men har också stött på tufft motstånd i alla sina tre matcher. Knapp förlust borta mot Gripen senast visar ändå att laget är riktigt bra och har kapacitet för en placering uppe i toppen. Får ständigt bygga nytt men det verkar inte spela så stor roll i föreningen som fostrar talanger på löpande band i sina ungdomsled. Kul att se förra säsongens succéspelare Viktor Hulthammars yngre bror Oskar i laget, han har varit riktigt bra i det Nässjö som åker riktigt mycket skridskor, kanske mer än något annat lag?


Kalix som reser nästan mest i hela idrottsSverige, känns lite sämre den här säsongen, men vi kan så klart ha fel. Känslan är dock att man inte har samma bredd. Kapten Sundquist blir direkt livsviktig vilket ha inte minst visade i Rättvik häromdagen då han i stort ensam räddade en poäng. Svårtippade, kan i sina bästa stunder leverera riktigt bra bandy men är ojämna. Simon Wiklund bör så klart få ett omnämnande också när vi ändå pratar Kalix. En sak som är säker är dock den att de inte lär ha samma isproblem i Kalix som i stackars Motala kommun.

Tellus har kanske seriens skönaste spelarprofil i Martin Krigh. De har också seriens mest klassiska hemmaplan, Zinken. Nykomlingar efter degraderingen från Elitserien med en hårsmån förra säsongen. Har ett fint lag på pappret där framför allt Marcus Magnusson, ny från Nässjö, visat fina takter. Får man ihop försvarsspelet är man absolut en aspirant på de absoluta topplaceringarna när hesa Sigrid ljuder i slutet av februari. Tobias Björklund är en annan farlig spelare för motståndarna att hålla koll på. Tellus var ett av lagen i seriens mest sevärda match hittills, 5 - 5, mot Ljusdal.


Och just Ljusdal då. Har kanske haft de allra tyngsta spelartappen. Ändå är laget med, precis som vanligt, och gnuggar och stör de allra bästa. Casper Ekström kan vara säsongens nyförvärv. Noa Djäkner har tagit stora kliv och är en jättetalang. Emil Järbing ser fin ut på Ljusdals IP:s blanka is. Har man tappat bl.a. Pettersson och Wikman till Broberg så är det befogat att sätta upp vissa frågetecken men Nilzon med Z:a verkar ha fått ihop ett mer sammansvetsat gäng än på länge, det är fler som bidrar helt enkelt än tidigare.

LAIK under ledning av nye Jesper Bryngelsson är fart och fläkt, kanske i så pass hög grad att man ibland glömmer bort försvarsspelet som är lagets stora akilleshäl. Har ett lag för toppen om man får ordning på defensiven och en av seriens bästa anfallare i Christoffer Norin. Bör vara med topp 5 när vi summerar i februari. Pappa Sixtenssons dröm om ett LAIK i elitserien får dock vänta ytterligare någon säsong eller två.


Kungälv är ett annat lag i serien som tappat lite av sin ryggrad när Micke Lindberg lade skridskorna på hyllan och Lukas Lucky Luke Persson tog ett sabbatsår. Det är inte lite poäng som försvinner där. Herr Uhlin har fått bygga delvis nytt men har fått behålla stommen. Bör klara nytt kontrakt denna säsong och sägs vilja vara med topp 6 men någon succésäsong likt förra året tror vi inte riktigt man lyckas få till, jag är den förste att buga och bocka om man motbevisar mig. Har haft katastrofala förutsättningar på isen under motorvägen fram tills nyligen.

Boltic, detta klassikerlag, är oerhört svårstoppade hemma på Tingvalla. Har ett fysiskt och rakt spelande lag med några mycket intressanta toppspelare i Andreas Eriksson och Gustav Backman. Kan om man får till det på bortaplan ordentligt, absolut vara med och kriga topp 5-6, men det är det många andra lag som vill också.


TB Västerås under ledning av Pinno ville vara med där uppe och kriga men har haft det tungt och ligger i skrivande stund sist. Kommer första poängen till helgen? Har ett på pappret bra lag och är bland de mer skridskostarka och tekniska lagen i serien. Men räcker det? Det är den stora frågan. Max Mårtensson drar ett tungt lass just nu där fler måste bidra. Har möjligheter i helgen att ta fyra pinnar när UNIK och Skutskär och bör göra det om säsongen inte skall bli en enda lång uppförsbacke.

Örebro får ni inget matnyttigt om i denna text, de får ni istället hålla er uppdaterade om genom att besöka hemsidan på daglig basis. Vi servar er med det mesta och bästa som händer inom laget där.


Det om lagens prestationer och möjligheter framöver. Serien är som ni alla förstår ett potpurri för den som älskar spännande idrott som är oförutsägbar in i det sista. Det är lite ledsamt att inte mer publik hittat ut till arenorna under omgång 1-3. Lagen och serien förtjänar det. Sen är det fantastiskt att se hur lagens supportrar i vått och torrt skapar en härlig inramning men vi behöver tillväxt på publiksidan och det är breddpubliken, den breda, vi behöver nå ut till och locka till arenorna. Någon som har idéer?

Kvaliteten på serien får anses vara fortsatt mycket hög vilket är bra för svensk bandy. Vad gäller återväxten och modet att ge unga talanger chansen, kan det ske i lite större utsträckning, men det lär komma när serien satt sig ytterligare och skade- och sjukdomsproblemen gör sig påminda i klubbstugorna.


Seriens spelare så här långt, Linus Doktare, inget snack om den saken. Kan killen ens åka offside?!


För att inte missa något som händer i vår magiska serie, surfa in på bandyallsvenskan.se


/ Undertecknat Allt i Allansson