Effektiviteten avgjorde en jämn final

Örebro förlorade på söndagseftermiddagen en mycket jämn final i Supercupen mot Åby/Tjureda med 1 - 3 efter 1 - 1 i halvtid. Åby vann matchen tack vare en bättre effektivitet på de få heta lägen som bjöds i denna tillknäppta match där båda lagen spelade ett mycket tätt och bra försvarsspel.

Åby/Tjureda försvarade sig ju en hel säsong i Elitserien och det märks verkligen. De är oerhört täta och solida i sitt defensiva spel, släpper bara två mål i helgen vilket egentligen säger allt. Samtidigt sumpar vi de få riktigt bra lägen vi skapar och sätter man inte så fina målchanser mot Åby, ja, då förlorar man tyvärr, det är enkel matematik. Jag tycker ändå att vi gör en ganska bra insats som helhet, matchen kan egentligen sluta hur som helst fram till minut 88-89 eller liknande. Tyvärr lyckades vi inte nå ända fram idag och den här typen av förluster är alltid extra jobbiga att smälta.

Johan Allansson, Team Manager


Örebro hade annars initiativet under matchens första 20 minuter och gjorde också 1 - 0 när Jakob Sjölander elegant tog sig runt på högersidan och säkert satte bollen i mål efter isen i bortre. Örebro fortsatte efter målet att föra spelet men bjöd in Åby till 1 - 1 via ett missförstånd i eget straffområde och på såna bjudningar behöver inte spelare som Adam Rudell många millimetrar att jobba med för att göra mål. Åby kommer in i spelet lite bättre efter kvitteringen men känslan är ändå att Örebro är det mer spelförande laget och de som försöker mest. Tyvärr är man lite för heta sista tredjedelen och slår för många chanspassningar som rinner ut över kortsideslinjen. 1 - 1 i halvtid och en helt öppen match där således.

Jakob Sjölander svarade för Örebros mål i matchen


Örebro inleder också den andra halvleken fint, men inget utav lagen lyckas skapa några direkta farligheter, vare sig på hörnslag eller via skytte utifrån. Den stora chansen att ta kommando i matchen får Örebro som med två spelare fria från halva halva mot Jussi Tervonen i Åbymålet har chansen att göra 2 - 1. Tyvärr missar man det superläget och matchen fortsätter att stå att väga. Det är ganska tillknäppt och inget utav lagen kommer egentligen till på sista tredjedelen där väl ändå Åby hade den hetaste chansen på ett skott snett från vänster, men Joakim Bergqvist står för en fin räddning.

Victor Janérs övertygar allt mer som defensiv mittfältare


Inte förrän i minut 82 bryts dödläget när ett inspel från höger hamnar hos en helt omarkerad Martin Lindqvist inne i straffområdet. Han får gott om tid att ta ner bollen och sikta in sig med full sving och drar dit bollen med en fin träff. Hur kunde det vara så rent därinne? Örebro jagar därefter kvittering men närmare en ett fint inspel från höger från Simon Folkesson, in i röran bland spelare framför mål där bollen studsar som likt i ett flipperspel, utan att någon av de tre Örebroarna får träff på bollen, kommer inte Örebro. Istället pangar Adam Rudell in en hörna i den 92:a minuten fram till 3 - 1 och Åby stod som slutsegrare, välförtjänt får man väl säga efter endast två insläppta på 180 minuter bandy mot kvalificerat motstånd.


Nedan några kommentarer kring denna mycket tunga men ack så lärorika förlust;


I stora drag gör vi en ganska bra match. Lite dåligt bolltempo och lite för mycket åkande med bollen. Det gör att de ganska enkelt kan försvara sig mot oss. Vi har lägen att både göra 2-0 och 2-1 men idag var de effektivare än oss och gör man inte mål på sina lägen mot Åby så förlorar man tyvärr. Det finns saker som är bra men att förlora en final på det sättet är grymt jobbigt.

Niclas Holmgren, tränare

Det blev ett tungt fall på målsnöret mot Åby i finalen

Åby gör det bra defensivt, det märks att de tränat på att försvara sig ett helt år i elitserien. Och vi visste att det skulle bli tillknäppt, att vi inte skulle få många chanser. Och då gäller det att sätta dit bollen. Det gjorde de bättre än vi. Ska vinna såna här täta matcher måste vi göra mål de få chanser som ges. Där måste vi bli bättre. Jag hatar att förlora och det här är otroligt tungt just nu. Men nu är det två veckor till den allsvenska starten och med lite perspektiv får man se att vi kommit en bit på väg. Det är trots allt Allsvenskan som är säsongens stora mål, och vi kan absolut vara med och slåss i toppen.

Simon Folkesson, högerhalv


För Örebro väntar härnäst träning med start på tisdag och då är det fullt fokus mot seriepremiären på Skarpe Nord den 31/10 med genrep mot UNIK borta nästkommande lördag innan det. Förhoppningsvis har man fått tillbaka några skadade spelare till dess som kan avlasta lite då Örebro gått väldigt hårt på lite folk i Supercupen och det tar ut sin rätt i längden.


Matchfakta

NA om matchen

SMP om matchen