Dags för genrep

På söndag spelas försäsongens sista match innan seriespelet tar vid när Örebro gästas av Boltic. Ett klassikermöte i svensk bandy mellan två lag som tillsammans har fjorton SM - Guld. Vad kan vi då förvänta oss av söndagens match och de båda lagen anno 2019/20?

Boltic är ett lag som till stora delar bygger sitt spel på att vara fysiska ute på isen. Det är inte helt otänkbart att laget från Karlstad som har betydligt mindre istid på stor is i kroppen kommer att spela ett rakt och tufft spel med mycket luft mot ankaret Gustav Backman.

Boltic är alltid tunga att möta varför man måste vara med från start och ligga rätt i positionerna över hela isen. Det är ett Boltic som kommer till Örebro med en ny tränare i Kaj Nordin. Stommen från förra säsongen är kvar och man har fyllt på med några P21:or från elitserieklubbarna Vänersborg och Villa. Nya är också Daniel Aspegren från Rättvik och Gustaf Andersson, senast i Konnerud, Norge.

På försäsongen har Boltic blandat och gett men givet de få träningspassen på stor is så har man gjort det bra med våra ögon sett med bl.a. oavgjort, 6 - 6, borta mot Gripen. Sen är försäsong alltid försäsong och man skall inte dra för stora slutsatser av insatserna där även ifall de kan ge en liten fingervisning om vart de olika lagen står.


Tränare Kaj Nordin sa till Boltics hemsida efter senaste matchen mot Katrineholm (seger 5 - 4) följande:


– Vi gör en okej match. Vi äger mycket boll och skapar många lägen, bland annat 13 hörnor tror jag. Vi får dock ingen utdelning på dom.

– I vissa stunder skiner det igenom att vi inte varit på stor plan, men överlag är vi nöjda med insatsen, skönt med en vinst, sammanfattar Nordin som vill lyfta Karl Bergstrand lite extra i en stark kollektiv insats.

Örebro har genomfört en av de bättre träningsveckorna hittills på försäsongen och laget ser allt mer intressant ut. Det märks att premiären bara är dryga veckan bort och det blir mer och tävlingsinriktat på träning, dels på övningar men det märks också spelarnas känsloyttringar vilket enbart är positivt. Laget är rejält laddat och vill visa Örebroarna att man har så pass stor kvalitet i laget att man kan vara med och slåss med de allra bästa.

Boltics redaktion har tippat Örebro åtta i BAS medan man placerar sig själva på en femteplats. Återstår att se vilka som förberett sig bäst på söndag men Örebro bör ligga några steg före i tempo då man som tidigare nämndes haft mer tid på stor is. Viktigt att Örebros anfallare bygger vidare på spelet mot Borlänge där man var effektiva i straffområdet. Förbättringspotentialen ser vi framför allt i hörnslagen.

Vi tror att Örebro kommer att ha mycket boll och styra spelet ute på isen och det gäller att man är redo när man väl tappar boll och Boltic ställer om. Ett samlat försvarsspel över hela isen där alla är delaktiga blir väldigt viktigt och att man vågar i anfallsspelet.


Örebros målvakt Joakim Westberg, bördig från Karlstad och Slotssbron sade så här på torsdagskvällen inför mötet med Boltic:


Det är viktigt att få till en bra känsla genom alla lagdelar nu inför seriepremiären. Mot ett lag som Boltic blir det avgörande att avsluta våra anfall med mål eller död boll, så att de får möta ett samlat försvar och inte utnyttja sitt vassa kontringsspel.

Joakim Westberg, stabil sista utpost i Örebro.


Örebros tränare Henrik Löfvendal kommenterar det som väntar:


Det blir en riktigt bra värdemätare för oss. Viktigt blir att kunna driva matchen så som vi vill, variera spelet mer än vad vi hittills har gjort i hela matchen, och vara noga med bollen då vi vet att Boltic är väldigt kontringsskickliga.

Avslag sent söndag eftermiddag, 17:00, i Behrn Arena. Vi ses väl där!?