Dags för första bortaturnén

Det är tätt matchande för tillfället. Den gångna helgen spelades två matchen och den kommande helgen skall ytterligare två matcher spelas och dryga 210 mil tuggas igenom med olika transportmedel. Vi tar här en närmare titt på det som väntar i motståndarväg, IK Tellus på Zinken på lördag och Kalix Bandy långt, långt uppe i norr på söndag.


IK Tellus

Från början Tellusborgs IF men efter namnändring back in the days (1923) är det numera Tellus som gäller. Klubben titulerar sig som "jordens lag", troligtvis med anspelning till Tellus som ju just betyder jorden på latin, eller för att vara helt korrekt, "den tredje planeten från solen sett" och det är ju vår kära moder jord. Men nog med historielektionen, nu kikar vi närmare på bandylaget Tellus anno 2019/20.

Bra skägg på Martin Krigh


Var innan säsongen startade absolut en av de hetare kandidaterna att på förhand utmana Falu BS. Att man vill vara med och slåss om Elitserieplatsen råder det inga tvivel om, det är en serie man degraderades ifrån förra säsongen med en hårsmån till fördel för Frillesås. Att man absolut har goda möjligheter att utmana Falun med flera visade man också redan i omgång 2 när man bokstavligen körde över Falun i dess hemmapremiär på Lugnet, 5 - 1. Där och då kris i Falun och spelare som manade till lugn i lokalpressen, precis en sån happening som profilerna i Tellus med Martin Krigh i spetsen ville ställa till med.

Detta Tellus har precis som många andra lag inlett med blandade prestationer. Man har visserligen haft ett ganska tufft spelschema, men deras resultat vittnar också om det alla redan vet om BandyAllsvenskan, är du inte påkopplad så förlorar du. Imponerande segrar borta mot Falun och Gripen har blandats med oavgjort mot Rättvik och förlust mot Kungälv.


Stockholmarna har sin vana trogen en tät och stark defensiv. I anfallsspelet skapar laget kanske inte jättemycket men givet att man har en shot effiency som är en av seriens högsta, så kan man lugnt bygga bakifrån och ta vara på de lägen som ges. Tellus är ett lag känt för sin fina defensiv. Men visst har man klass framåt också, det vittnar namn som Tobias Björklund och Marcus Magnusson om. Laget har ett ganska utspritt målgörande, precis som Örebro.

Hemmamatcherna spelas på klassiska Zinkensdamms IP på Södermalm och nog längtar man väldigt mycket efter att få spela derbyn mot Bajen igen inför fullsatta läktare. Lite mer rock 'n' roll kan tänkas än tillvaron i BandyAllsvenskan. Det återstår att se hur det går för Stockholmarna, att de är bra och vill vara och även bör vara, i toppen, är det få som ifrågasätter.


Kalix Bandy

På söndagen väntar match mot seriens nordligaste lag när Örebro möter Kalix Bandy på bortaplan. Dryga 105 mil enkel resa. Men vad är väl det mot vad Kalix får genomlida för att spela på den här nivån. Det blir ett par resetimmar per säsong för bygdens son, Johan Sundquist, med flera. Men Kalix är så pass vana vid det här laget att det snarare är fest än pest för deras del och vilken sammanhållning i laget de får gratis.

Kalix har ju ett förflutet från landets högsta serie, såväl i egen regi som tillsammans med Nyborgs SK. En gång i tiden hette man ju Kalix Nyborg om ni minns?! Man åkte ur Elitserien för två år sedan och gör nu sin andra säsong i rad i landets näst högsta serie där man förra säsongen inte riktigt levererade vad man hoppats på. Borta är bl.a. profilen Olov Englund. Istället får man förlita sig på att bygdens son och lagkaptenen i Kalix Johan Sundquist, har fina dagar på landets bandyisar.


En Sunqan i form är ett hot för varje motståndarlag, det är ingen hemlighet. Han är så klart inte ensam om att vara bra på bandy i Kalix på pappret rutinerade lag. En annan intressant spelare är rutinerade halven Anton Khrapenkov. Sunqans partner in crime där framme är annan spelare med stor potential. Sunqen bildar tillsammans med Simon Viklund ett av seriens vassaste anfallspar.

Vad kan vi då förvänta oss av säsongens upplaga av Kalix Bandy? Att det är offensivt och målglatt! Har hittills gjort mest mål av alla lag i serien, 35 stycken. Det är full fart framåt med skridskoskickliga spelare som vill driva boll i ett högt tempo. Det har dock kostat lite i försvarsspelet. 31 insläppta är inte lika roligt och det är bara Borlänge med sina 36 insläppta mål som är sämre per idag i BandyAllsvenskan. Kalix parkerar på en sjundeplats på samma poäng som Örebro men med sämre målskillnad och en match mer spelad. Man har vunnit mot Kungälv borta, UNIK hemma och Borlänge borta.

En av seriens målgladaste spelare, Johan Sundquist.


Det blir en spännande match mot ett svåranalyserat lag som alltid sätter högsta fart framåt. Återstår att se hur långt det tar dem denna säsong. Har precis som Örebro haft ett relativt gynnsamt spelprogram i inledningen. Två hemmamatcher i helgen kan göra att laget hakar på i toppen, men det kan också bli platt fall. Häng med oss under helgen så får ni svar på alla frågor ni söker svar om!


Lördag 30/11

Tellus - Örebro

14:00 på Zinken


Söndag 1/12

Kalix - Örebro

14:00 på Kalix IP


Matcherna kan ni se på Bandyplay om ni mot all förmodan inte kan vara på plats LIVE för att stötta ÖSK. Söndagens match sänds dessutom på Bandypuls, den är nice!