BandyAllsvenskan klassas som yrkesutövning

Det har varit några turbulenta dagar med rock 'n' roll i diverse konferensrum. Efter ett styrelsemöte i SBF sent igår kväll, gjorde man en kovändning och klassar nu BandyAllsvenskan som yrkesutövande idrott. Elitstatus hade den sedan tidigare. Detta kom så klart som en stor överraskning då RF bara dagarna innan tydligt meddelat att enbart Elitserien Herr gick inom dessa ramar i bandysverige. Men SBF gör en egen tolkning utifrån bandyns bästa. Mer om det kan ni läsa på länken i slutet av den här artikeln.

Nu får vi upp statusen på bandyn som helhet och tre serier klassas nu som yrkesutövande av SBF (Elit herr och dam samt BandyAllsvenskan herr). För att kortfattat beskriva vad detta innebär så kan nu alla lag i dessa serie träna och spela matcher. Man omfattas inte av de lokala restriktioner som annars ligger på många regioner i vårt land just nu. Tittar man på andra idrotter så får nu dessa serier samma status som t.ex. Allsvenskan i fotboll och ishockey när det kommer till utövning.


- Jätteskönt att vi nu vet vad vi har att förhålla oss till och jobba efter. En viktig markering från bandyn för att höja statusen på sporten som helhet. Det kommer att bli några helgalna matchveckor under säsongen, men hellre det än worst case scenario med ingen bandy alls. Vi har dessutom utmärkta protokoll att följa som SBF tagit fram tillsammans med RF så att vi på ett säkert och trovärdigt sätt kan genomföra matcher och resande under säsongen. Det finns också tydliga regelverk om vad som gäller vid konstaterade i Covid fall i lagen säger Johan Allansson, press- och kommunikationsansvarig i ÖSK Bandy.


Från SBF:s pressrelease:


Frågan för oss handlar om att hitta en balans mellan vad FHM rekommenderar och vad som är bäst för bandyn. Vi behöver säkerställa att vi inte bidrar till ökad smittspridning samtidigt som vi inte skadar bandyn.


SBF:s beslut är därför följande: Elitserien Herr och Dam samt Allsvenskan Herr kommer att hanteras utifrån samma förutsättningar när det gäller träning och tävling. Det betyder att Elitserien Herr och Dam startar 13/11, båda efter inrådan från FSE. Allsvenskan Herr startar 19/11 efter inrådan från ASF. Samtliga matcher och all träning sker under TK:s Corona-regelverk med den publikbegränsning som råder i varje region.


Kommer förtydligande från FHM eller RF som visar att detta inte är i linje med deras ambition för att minska smittspridningen kan SBF komma att utfästa nya regler för samtliga serier.


Hela artikeln hittar du här.


För Örebros del innebär det seriepremiär lördagen den 21/11 borta mot Ljusdal.