Örebro fortsätter att övertyga

Örebro tog under lördagseftermiddagen sin nionde seger på lika många matcher när man besegrade serietvåan Gripen hemma i Behrn Arena med 7 - 4 (3 - 1). En match mellan två bra bandylag i ett bitvis mycket hett och intensivt toppmöte innehållandes det mesta. Hemmalagets solida defensiv lade grunden till segern när man gjorde ett tidigt ryck i andra halvlek från 3 - 1 till 6 - 1.

Så länge matchen var jämn tycker jag att vi rent defensivt gjorde det fantastiskt bra. Det är försvarsspelet som vi vinner på i dag, vilket är skönt, för det är mycket det vi pratar om: Vi har jobbat väldigt mycket på defensiven, rent attitydmässigt också – att det är där vi vill vara bra. Alla ställer upp på det. Det är det som gjort att vi gått så bra.

Max Eriksson, tränare


Lagen ägde olika i perioder i första halvlek. Örebro inledde klart bäst och gjorde också 1 - 0 genom Saku Hämäläinen i den nionde matchminuten. Strax därefter föll Örebros lagkapten Sebastian Eriksson olyckligt i en närkamp över den sarg man haft så mycket synpunkter på p.g.a. riskerna att få de olika vassa stålstagen i sig. Antigen byter ni sarg Örebro kommun eller så åtgärdar ni den nyinköpta så att den är säker. Vi har bara gått och väntat på att någon skall skada sig allvarligt. Sebastian Eriksson kom undan med två rejäla köttsår över knäet, stygn och antibiotika i 10 dagar, som tur är var ingenting skadat i övrigt.

Örebro blev så klart lite skärrade med sin lagkapten och libero satt ur spel och agerade lite tafatt under en period, en period där också Gripen hade det mesta och bästa av spelet och också kvitterade till 1 - 1 på ett välplacerat skott vid stolproten i matchens 22:a minut. Därefter svängde spelet lite fram och tillbaka innan Örebro på nytt tog tag i spelet och sista femton minuterna av första halvlek är man det bättre laget. Man lyckas också kriga in två mål genom i tur och ordning Robin Folkesson och Saku Hämäläinen och man gick till halvtidsvila med en tvåmålsledning.

I andra halvlek tog Örebro tag i taktpinnen direkt från start och förde spelet. Gripen kom upp någon gång emellanåt med sina farliga lyft och sin starka skridskoåkning, men kom inte närmare än några skott i nätet på burgaveln. Istället gjorde Örebro 4 - 1 på en retur genom Simon Folkesson, ett riktigt karaktärs- och viljemål. 5 - 1 kom av bara farten genom Saku Hämäläinen innan halvbrodern Nico Nevalainen gjorde 6 - 1 och stängde med det målet i princip matchen i minut 61. Gripen kunde visserligen reducera direkt efteråt genom Johan Koch men skapade inga riktigt heta målchanser mot ett stabilt Örebroförsvar.

Sista tio minuterna präglas till stor del av den otäcka skadan på Joakim Westberg, Örebros målvakt. Han fastnade med skridskon i isen och vred till knäet rejält men vid transport till USÖ så var det i alla fall inte svullet runt området för skadan. Vi återkommer när vi vet mer, han undersöks just nu på sjukhuset men mår efter omständigheterna väl. Skadan gjorde att båda lagen tappade lite fokus ute på isen och det som prioriterades var offensiven vilket i många fall gav tränarna i de båda lagen en del huvudbry. Det var många som var sugna på att göra mål och spelet svängde okontrollerat fram och tillbaka. Örebro pangade in en hörna till 7 - 2 genom Nico Nevalainen innan Tony Eklind replikerade på en Gripenhörna och Markus Eriksson reducerade till 7 - 4 i matchens slutskede när Örebro verkade ha tagit julledigt lite för tidigt.

En rättvis seger för hemmalaget i en match mellan två riktigt bra bandylag som båda lär bli kvar i den absoluta toppstriden. Örebros defensiv var lite bättre än Gripens den här gången och det fällde till stora delar avgörandet. Simon Hagström vikarierade förtjänstfullt som libero och var magnifik och då ska man ändå veta att han blev pappa för mindre än två dygn sen och har varit skadeförföljd på det. Vi tycker också att Saku Hämäläinen återigen gör en bra match. I gästande Gripen plussar vi lite extra för Markus Eriksson och målvakten Robin Eliasson som såg till att hålla nere siffrorna i mitten på andra halvlek.


Matchfakta

NA om matchen

TTela om matchen

PLAY: Robin Folkesson efter segern mot Gripen