Motståndarkollen: Rättvik har imponerat hittills

Efter fredagens match på klassiska IP väntar nu en om möjligt ännu tuffare bortamatch när serieledande IFK Rättvik tar emot Örebro i Rättvik Arena. Ett Rättvik som tagit full pott under första femtedelen av Allsvenskan.

 

Och vi skall vara ärliga, vi visste att Rättvik skulle vara bra, men vi trodde inte att dom skulle gå helt rent under första sex omgångarna av serien. Detta baserade vi framför allt på de tunga spelarförluster man råkade ut för efter degraderingen från Elitserien där i och för sig Rättvik var det enda lag som på allvar hotade om att ta sig till kvalspel av nykomlingarna.

Man skojar inte bort spelarförlusterna Christian Mickelsson, Oskar Lundgren, Adam Björk, Arvid Kihlström och Victor Hjelm. Därför trodde vi att Rättvik skulle ha chans på en topplacering men kanske inte att dom skulle vara med i den absoluta toppen av tabellen (läs plats 1-3).

Men laget har verkligen bevisat motsatsen och det är flera spelare som har lyft flera nivåer med förra säsongens rutin, man får en del av att spela i Elitserien, i ryggen. Framför allt har Jack Thurin lyft sig till att vara en av seriens bästa anfallare hittills. Han var bitvis utlånad till Västanfors under förra säsongen och hjälpte också Västanfors kvar i Allsvenskan via kvalspel tillsammans med en handfull andra Rättvikspelare.

Rasmus Plan har nått ytterligare en nivå och har varit den ledare som laget behövt efter alla spelartapp. Ständigt unge Rinat Shamshutov har även visat att ålder bara är en siffra i inledningen och han har levererat många avgörande pass. Viktig är så klart också lagkapten Jesper Hjelm med sin vinnarskalle sprungen ur pappa Dan Hjelms kvaliteter och humör som spelare back in the days. Rättvik sitter också inne på ett av seriens bästa målvaktspar i supertalangen Sam Börjes och Oskar Svensson.

Skall man titta på Rättviks styrkor som lag så är det framför allt den tunga skridskoåkningen som sticker ut. Man åker oerhört mycket skridskor och det går oftast väldigt fort. Det kan ta musten ur motståndarna, men det kan så klart också bli deras eget fall om dom inte får utdelning, att orken till slut ger med sig. Hittills har det dock gett bra avkastning i maximal utdelning poängmässigt.

Man har även ett vasst hörnskytte och nu fick man i måndags in Tim Stjernström från kylan på läktarna i SBB Arena. Det adderar ren och skär spetskompetens till laget längst fram och han sitter inne på framför allt ett bra skott och tog under försäsongen en del straffar i Bollnäs dress.

Det blir en tuff utmaning för Örebro men också en väldigt inspirerande sådan. Matcherna mot Rättvik brukar vara väldigt jämna och sevärda bandymatcher i ett högt tempo med mycket målchanser åt båda hållen.

Laget tränas av Joakim Björkman som kom in under förra säsongen som ett komplement till den nu flyktade Bollnästränare Peter Thörnberg.