Krönikan: Säger det direkt, Jag älskar bandy!

Bandyn har varit och är en viktig del i mitt liv. Jag spelade pojklagsbandy i ÖSK och samtidigt handboll för IF Start. Minns att det var snabbt ombyte efter bandyträningen

på Vinterstadion för att springa  över till Idrottshuset till handbollsträningen. I 16-17 årsåldern blev det A-lagsträning och debut i  andradivisionen med Start, vilket gjorde att det blev handbollen som tog över. Men jag kommer  alltid att minnas hur kul jag tyckte det var på Vinterstadion. Bandyträningen tyckte jag var roligast.  A-laget var riktiga idoler och SM-finalen 1973 var en höjdare. Annars hade jag mina tidiga idoler på  Brandkåren där pappa Arne jobbade. Jag fick hänga med bl a Orvar Bergmark och Olle Sääw, tidigare  bandystjärnor.  

Återkomsten till bandyn blev när sonen Lasse började på skridskoskolan och vi startade bandylaget  för pojkar födda 1988. Tränare Lennart ”Köttis” Söderkvist och ett kanongäng med ledare runt laget  där jag hjälpte till på isen, fick uppleva några otroligt roliga år där laget vann i stort allt vi ställde upp  i. På slutet gick vi till semifinal i SM för pojkar 15. Vi föll i två tuffa matcher mot värsta rivalen  Västerås, som sen vann finalen stort. Jag skulle säga att det var vi och Västerås som var bäst i Sverige  vid den här tiden. En stor del i framgången hade Erik Säfström, som även debuterade i A-laget 15 år  gammal. Vi runt laget såg väldigt tidigt att det här var en talang utöver det vanliga. Det har varit  väldigt kul att följa Eriks karriär som verkligen blivit vad den lovade, numera Villa-Lidköping och  landslaget. Men ingen spelare kan göra ett helt lag, vilket visade sig när 5 killar till från laget kom att  spela i ÖSK:S A-lag (Fredrik Olausson, Fredrik Spang, Lasse Nykvist, Patrik Andersson, Pierre  Jacobsson). 

Sen följde juniortiden med Kent ”Sudden” Sundin som tränare (välkänd profil med en fin  bandykarriär för ÖSK). Den blev också framgångsrik med bl a två finaler i Svenska Cupen i Edsbyn. Efter en av dem blev vår Patrik Sjöström uttagen i juniorlandslaget. Vi föll mot Sandviken och ryska  Vodnik. Kent fortsatte att träna Gustavsberg i Stockholm och lockade dit Lasse, som sedan spelat där  i många år och också varit med att spela upp Tellus i Elitserien. Jag var före det med att leda ÖSK:s  talanglag i div 1 under två år vilket var väldigt roligt. Jag satt också med i ÖSK:s styrelse under några  år när Hans Eklind var ordförande. Detta gjorde nog att jag accepterade att ingå i Gustavsbergs  styrelse under flertalet år.  

Jag måste också säga att ungdomsbandyn under den här tiden hade stor framgång i Örebro med  många lag, mycket tack vare duktiga tränare och många engagerade ledare. 

Så jag har upplevt bandyn från många synvinklar under åren vilket varit väldigt kul. Men ytterligare  en har varit viktig för bandyn. I mitt jobb på Stadsbyggnadskontoret startades en utveckling av hela  Eyrafältet som jag fick hålla ihop som planchef. Det började med frågan om gamla träläktaren på  Eyravallen skulle bevaras eller inte. Fotbollsarenans utveckling ledde även till att Vinterstadion kom i  fokus. Efter många turer bestämdes att bandyhallen skulle byggas och även att hockeyarenan fick en  uppgradering. Idrottshuset byggdes ut och hela området kompletterades med 600 bostäder, kontor,  butiker, restauranger mm. Eyrafältet blev helt enkelt som en ny stadsdel, vilket är ett av de utvecklingsområden i Örebro som jag är mest stolt över under mina 42 år på Stadsbyggnadskontoret  (gick i pension 1 september). 

Jag minns att jag tidigare skrivit om bandyhallen i ÖSK-aren vilket blev uppmärksammat. Jag  påpekade att hallen inte känns färdig, framför allt för åskådarna. Det råkalla klimatet och dåligt med  uppvärmda ytor med möjlighet för försäljning mm, gör att man som besökare inte känner sig särskilt  välkommen. Men det ska ändå bli väldigt roligt att få gå på elitseriebandy i vinter. Vi ses väl där. 

/Ulf Nykvist, guldmedaljör ÖSK