Inför slutspelet: Ljusdals BK

Lill-lördag i stugorna, härliga färger på stadens alla träd, solen skiner och det är snart dags för hela försäsongens stora höjdpunkt, supercupslutspelet. Där har turen nu kommit till seriens nordligaste lag

som kommer från en lugn helg i stället för sena nattfester hemma på IP då eXTe cupen fick ställas in p.g.a. det milda väder som råder.

Således ett utvilat hälsingelag som gör entré på isen i Karlstad till helgen efter att man tämligen komfortabelt tagit hem den Norra gruppen efter segerraden;

Falun (6 – 2) – Rättvik (7 – 2) – Borlänge (12 – 3)

Enda riktiga värdemätaren under gruppspelet var mot Rättvik i en match som var betydligt jämnare än siffrorna ger sken av. Faktum är att Rättvik gjorde 17 – 5 i hörnor på Ljusdal i en riktigt sevärd match där det sköts från alla håll och kanter. Ljusdal sköt 16 skott, Rättvik 14, exkluderat målen.

Bildlån: ljusdalbandy.se

Det vi fick se i den här matchen och det vi sett i några andra träningsmatcher mot tuffare motstånd, är ett lag som är taktiskt väl skolat och som låter motståndarna göra misstagen. Man ligger mycket på kontringar och snabba omställningar när man erövrar boll och på så sätt vill man straffa motståndarna när dom inte är samlade som lag i defensiven. Inte så konstigt så man tappat tre spelare som var väldigt drivande i spelet förra säsongen Men i grunden så vill man så klart spela en ryskinspirerad bandy med bra skridskoåkning och högt tempo över hela isen. Offensivt och frejdigt, om motståndet tillåter.

Med tanke på vilka spelare man har tappat inför den här säsongen så höjer vi ett varningens finger för alltid lika sevärda Ljusdal Bandy. Det är inte bara att skaka av sig tappen av Marcus Öhman, Noa Djäkner och Marcus Lindholm. I synnerhet de två förstnämnda har varit hett villebråd för Elitserieklubbarna under ett par säsonger nu, och till slut tog dom steget. Så med tanke på den relativt begränsade tiden på stor is utöver de tunga spelartappen, så har man rent spelmässigt presterat väldigt bra hittills under försäsongen.

Bildlån: ljusdalbandy.se

Hur kommer man att klara av dessa tunga spelartapp? Örebrobekante Mattias Brolin-Munther har kommit in från Broberg, han ger viktig rutin och är i stort sett alltid en målgaranti givet att han får spela i en offensiv roll. Han har gjort det riktigt bra under sin tid i Broberg. Man har också fått in stor rutin i Emil Järbing och Fredrik Hansson. Men det är kanske ändå ungdomarna som skall göra det i Ljusdal i år?! Vi tror mycket på bröderna Swartswes ungdomliga entusiasm. Enda frågetecknet sätter vi för försvarsspelet, framåt har man kvaliteter så det räcker till och blir över.

Hur länge håller Ljusdal den höga nivån den här säsongen? Är man för unga och orutinerade eller kan man skaka om rejält i Arbetarserien? Det blir spännande att se!

Ljusdal spelar semifinal 2 mot Åby/Tjureda. Matchen startar klockan 14:00, direkt efter mötet mellan TB Västerås och Örebro.