Förlust borta mot IFK Motala

Örebro förlorade söndagens bortamatch mot IFK Motala med 7 - 3 (2 - 1) efter att hemmalaget varit hetare i andra halvlek där man utnyttjade några crusial moments ute på isen.

 

Hemmalaget inledde också matchen bäst med solen i ryggen och fin medvind i seglen. Under de första 15 minuterna hittade man ytor i Örebros lagdelar att sätta bollen på flera gånger. Det var också så de två första målen, båda frilägen mot Örebros målvakt Sebastian Lundgren, kom till på. Örebro hade problem med just den här ytan på egen planhalva under stora delar av matchen frånsett sista 20 minuterna i första halvlek då man har taktpinnen i egen ägo. Det blev lite som klungor i försvarsspelet, en lite högre upp och en längre ner och i mitten skapades det ett tomrum som Motala ofta hittade in i.

Det som Örebro gjorde så bra i försvarsspelet under de sista 20 minuterna av första var att man fick ut Motalas offensiva attacker längs sargerna, då hade man mycket bättre koll inne i eget straffområde och man vann en hel del bolldueller. Framåt skapade man också flera målchanser varav den sista ledde till en 2 – 1 reducering av Vilgot Sjölander som påpassligt höll sig framme inne i boxen på en målvaktsretur efter skott från Tomas Knutson. Därför kändes faktiskt som att Örebro skulle kunna vända på matchen i andra halvlek när man hade en solid medvind i ryggen och solens strålar slank in mellan hålen i Jussi Aaltonens galler.

Vilgot Sjölander svarade för en ny stark insats

I halvtid var försvararen Theo Lewerin optimistisk i Sportbladets sändning;

– Helt okej halvlek från oss. Offensiven är inte jättebra, det blir stressat och vi får slå mycket lyft. Försvarsmässigt tycker jag att vi håller ihop det bra frånsett de två målen vi släpper till när vi går bort oss lite. Sista 20 minuterna är vi det bättre laget men vi får bara in ett mål.

Andra halvlek fick dock en mardrömsstart när Simon Hagström och Robin Folkesson åkte på tior med tätt mellanrum. Med två man mer på planen kunde Motala sätta tryck på Örebro och hemmalaget lyfte också upp spelet på ett helt annat sätt i planen. Inte sällan var man 4-5 spelare runt bollförande gubbe i andra halvlek och då finns det hela tiden alternativ istället för att man hamnar i trångmål och gör något ogenomtänkt. Det stavas rutin och erfarenhet och efter 5 minuter gjorde hemmalaget 3 – 1 på ett skott från Albin Rohlén. Inte långt därefter gjorde hemmalaget också 4 – 1 genom Anders Persson. Maximal utdelning på det numerära övertaget således för Motala. Örebro gav dock inte upp och fick in en reducering till 4 – 2 dryga 20 minuter senare efter att ha fått lite tryck under en period på hemmalaget. Vilgot Sjölander gjorde sitt andra mål för dagen när han placerade in ett skott utifrån fint framspelad av Filip Bergman.

Tyvärr gör Örebro några enkla misstag som gör att Motala mer eller mindre får öppen gata fram till 5 – 1 och 6 – 1. Olyckligt men så typiskt för ett lag i Örebros situation. Örebro reducerade till 6 – 3 genom en fin prestation av Robin Folkesson innan hemmalaget satte spiken i kistan fram till 7 – 3 i den 90:e matchminuten genom Philip Florén. Det är så klart ett frustrerande sätt att förlora på men det har gått igen under hela säsongen. Under andra halvlek har man också bara två avbytare då viktige försvararen Theo Lewerin fick utgå i halvtid skadad. De olyckliga situationerna i andra halvlek hjälper hemmalaget på vägen samtidigt som vi ändå måste medge att Motala vinner rättvist över 90 minuter. Dom var bättre i andra halvlek, anföll mer kontrollerat och jobbade mer samlat på egen planhalva. Det var inte sällan en Örebrospelare med boll fick tre ivriga Motalaspelare emot sig och tvingades rensa undan eller bli av med bollen via brytningar. Örebro hade svårt att skapa de där riktigt elektriska målchanserna som Motala gjorde och någon riktig match hann det tyvärr aldrig bli i den andra halvleken.

Det var tydligt idag vad erfarenhet av Elitseriespel betyder och vad det ger ute på isen. Något som också Robin Folkesson var inne på i Sportbladets sändning efter matchen när han fick frågan om varför det gått som det gjort;

– Det är rutinen. Det skiljer så pass mycket och det gäller att vara medveten om det. Det tror jag inte vi var förberedda på och inte föreningen heller. Det krävs mer för att hålla sig kvar. Samtidigt har det varit tufft på spelarmarknaden och ekonomiskt som för alla klubbar.

För Örebro återstår nu två långa resor till tuffa bortamatcher och en sista hemmamatch på det när ett stjärnspäckat AIK gästar Behrn Arena på fredag. Till dom tre matcherna gäller det att försöka hitta energi. Det känns viktigt att man avslutar säsongen med en bättre känsla än den som rådde idag efter 90 minuter. Hemmalaget hade sina starkaste kort i Elias Gillgren och Philip Florén. I Örebro plussar vi lite extra för Vilgot Sjölander som gjorde en stark insats på nytt.

Matchfakta

PLAY: Höjdpunkter från matchen

Tyvärr uteblir spelar- och ledarintervjuer den här gången.